Разширяване обхвата на проверката в областта на енергетиката

12 Март 2013 г.

Днес, 12.03.2013 г., във връзка с депозирания от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев сигнал до прокуратурата, главният прокурор г-н Сотир Цацаров с разпореждане разшири обхвата на проверката на държавните органи и търговски дружества работещи в областта ...

Днес, 12.03.2013 г., във връзка с депозирания от министъра на икономиката и енергетиката Делян Добрев сигнал до прокуратурата, главният прокурор г-н Сотир Цацаров с разпореждане разшири обхвата на проверката на държавните органи и търговски дружества работещи в областта на енергетиката, за извършени нарушения или престъпления. Проверката ще обхване и:

- Сключените дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и разполагаемост с „AES – 3C Марица изток 1“ ЕООД и „Енел Марица изток 3“ АД;

- Договор за залог от 31.11.2005 г. в полза на „AES – 3C Марица изток 1“ ЕООД и договор за залог от 01.02.2002 г. сключен между „НЕК“ ЕАД и „Енергийна компания Марица изток 3“ АД в полза и на „Контур Глобал Марица изток 3“ АД като обезпечение, покриващо размера на задълженията на „НЕК“ ЕАД за бъдещо месечно плащане на мощност и електрическа енергия, с предмет на залога вземания на „НЕК“ ЕАД от електро-разпределителните дружества, както и други задачи по преценка на извършващите проверката.

За целта е създаден съвместен екип от прокурори от Софийска градска прокуратура и служители на Държавна агенция „Национална сигурност”. Ръководител на екипа е градският прокурор Н. Кокинов.

Оперативното ръководство е възложено на заместник  главния прокурор при Върховна касационна прокуратура /ВКП/ - г-н Борислав Сарафов и заместник главния прокурор при Върховна административна прокуратура /ВАП/ - г-н Камен Михов.

Работата на проверяващите ще бъде координирана ежедневно и трябва да приключи в срок до 22.03.2013 г. В рамките на една седмица след посочената дата, екипът ще изготви доклад за констатациите от проверката, които ще бъдат огласени пред обществеността.