Във връзка с проведения Референдум

28 Януари 2013 г.

Във връзка с проведения на 27.01.2013 г. Референдум за развитие на ядрената енергетика чрез строеж на нова ядрена централа в Р България, Прокуратура на Република България съобщава, че са образувани 4 предварителни проверки, по данни за нарушаване на ...

Във връзка с проведения на 27.01.2013 г. Референдум за развитие на ядрената енергетика чрез строеж на нова ядрена централа в Р България, Прокуратура на Република България съобщава, че са образувани 4 предварителни проверки, по данни за нарушаване на избирателните права на гражданите:

1. Районна прокуратура – гр. Варна се е самосезирала след публикация в множество електронни медии, относно възпрепятстване на изборния ден на територията на Секционната избирателна комисия /СИК/ в жк. “Владиславово“. РП – гр. Варна е възложила проверка на Трето районно управление „полиция“ /РУП/ – гр. Варна.

Полицейските служители са извършили проверка на място и не са установили лица, пред посочените по-горе секционни избирателни комисии, възпрепятстващи гражданите да осъществят своите конституционни политически права. След неколкократно извършени проверки в района, такива лица не са били забелязани и в близост до СИК.

По сигнал на гражданин, че мъже с паркиран микробус в близост до избирателната секция, пречели на гражданите да упражнят изборното си право. Представители на районна избирателна комисия /РИК/ също извършили проверка и не установили нарушения на изборния процес.

Констатациите били обобщени в подробна писмена справка, изпратена в РП – гр. Варна. С постановление на РП – гр. Варна от 27.01.2013 г. е било отказано образуването на наказателно производство, тъй като не са събрани данни за извършено престъпление от общ характер.

2. РП – гр. Варна се е самосезирала и е образувала преписка след публикация в електронни медии озаглавена „Кметът на Синдел агитирал съселяните си как да гласуват“. Възложена е проверка на Четвърто РУП – гр. Варна. Проверката не е приключила.

3. РП – гр. Варна се е самосезирала и е образувала преписка след излъчен репортаж на БиТиВи, в който се сочат данни за извършено престъпление по чл. 169 Б от НК, по повод на обещани облаги на лица от ромски произход при положителен вот от тяхна страна. Обещаваната облага е била да се намалят техните дължими суми за електроенергия. Проверката не е приключила.

4. Образувана преписката от РП – гр. Ботевград по повод постъпили материали от РУП, засягащи телефонно обаждане от кмета на община гр. Ботевград - Георги Георгиев до началника на РУП – гр. Ботевград. При проведения разговор кметът съобщил, че не се намира на територията на община Ботевград, но около 13.30 часа на 27.01.2013 г. е получил две обаждания на мобилния си телефон от скрит номер и непознат мъжки глас му казал: „Господин кмете, лица се разхождат из центъра на ромската махала и предлагат пари“. Незабавно е била извършена проверка от служител при РУП – гр. Ботевград, в хода на която не са установени данни в подкрепа на заявеното от кмета на община Ботевград, или други такива, сочещи престъпление по чл.167, ал.2 от НК.

С постановление на РП – гр. Ботевград от 27.01.2013 г. е било отказано образуването на наказателно производство, тъй като не са събрани данни за извършено престъпление от общ характер.