Стартира Проект: "Укрепване капацитета на Прокуратурата на Република България при изграждане на специализирани структури за противодействие на организираната престъпност и свързаните с нея престъпления"

28 Февруари 2012 г.

Проект: Укрепване капацитета на Прокуратурата на Република България при изграждане на специализирани структури за противодействие на организираната престъпност и свързаните с нея престъпления

 Финансиране

 Проектът се изпълнява по договор за безвъзмездна финансова помощ № С 10-24-2/27.01.2012 г., сключен ...

Проект: Укрепване капацитета на Прокуратурата на Република България при изграждане на специализирани структури за противодействие на организираната престъпност и свързаните с нея престъпления

Финансиране

Проектът се изпълнява по договор за безвъзмездна финансова помощ № С 10-24-2/27.01.2012 г., сключен между Прокуратурата на Република България и Управляващия орган на Оперативна програма „Административен капацитет”

Проектът се финансира от Оперативна програма „Административен капацитет” по приоритетна ос ІІ. „Управление на човешките ресурси”, подприоритет „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси”, Бюджетна линия BG051PO002/10/2.4-04, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Период за изпълнение на проекта

 18 месеца (от 27.01.2012 г. до 27.07.2013 г.)

Стойност на проекта

 568 999, 70 лева

Обща цел на проекта

Общата цел на проекта е осигуряване на ефективно функциониране на Прокуратурата на Република България по дела на организираната престъпност чрез повишаване ефективността при управление на човешките ресурси в специализираните прокуратури и подобряване квалификацията и тясната специализация на работещите по дела срещу организираната престъпност и свързани с нея престъпления за по-пълноценно осъществяване на законоустановените им правомощия

Специфични цели на проекта

    Изследване и анализ на кадровата обезпеченост, степента на специализация, нуждите от повишаване на квалификация и оптимизиране управлението на магистратите от специализираните прокуратури.
    Проучване и анализ на прилаганите добри практики в държави-членки на ЕС със сходни специализирани прокуратури за борба с организираната престъпност и свързани с нея престъпления.
    Изготвяне и публикуване на учебно помагало (справочник) за борба с организираната престъпност, съдържащо: правна регламентация на борбата с организираната престъпност в България; добри практики в държави-членки на ЕС; основни правила, модели и препоръки за работата по дела за организирана престъпност; съдебна практика и примерни казуси.
    Повишаване квалификацията на административните ръководители на специализираните прокуратури и на работещите по дела за организирана престъпност и свързани с нея престъпления, чрез проучване на място на добри европейски практики, изготвяне и прилагане на стратегия за обучение (обучение на обучители и обучение на магистрати) и чрез учебно помагало (справочник) за борба с организираната престъпност.
    Повишаване стабилността на специализираните прокуратури, възможностите им за ефективно функциониране и осигуряване на справедлив, безпристрастен и ефикасен съдебен процес, като резултат от повишаване ефективността на управлението и повишаване квалификацията на работещите в тях прокурори и следователи.
    Осигуряване на законосъобразност и публичност на дейността на прокуратурата по проекта, неговите цели и постигнати резултати с дългосрочен ефект.

Целева група

Административни ръководители и магистрати (прокурори и следователи) от Специализираната прокуратура и от Апелативната специализирана прокуратура, прокурори и прокурорски помощници от Върховна касационна прокуратура.

Очаквани резултати

    Установени потребности и насоки за оптимизиране управлението и повишаване квалификацията на административните ръководители и магистратите от специализираните прокуратури;
    Установени добри европейски практики в управлението на човешките ресурси – прокурори и следователи, работещи по дела на организираната престъпност и свързаните с нея престъпления;
    Изработено учебно помагало (справочник) за борба с организираната престъпност съдържащ: 1. правна регламентация на борбата с организираната престъпност в България; 2. добри практики в държави-членки на ЕС; 3. основни правила, модели и препоръки за работата по дела за организирана престъпност и свързаните с нея престъпления; 4. съдебна практика и примерни казуси.
    Изработена стратегия и програма за текущо обучение на работещи по дела за организирана престъпност и свързаните с нея престъпления;
    Повишена компетентност на административните ръководители на специализираните прокуратури. Повишена компетентност и специализация на магистратите и прокурорските помощници от целевите групи. Обучени 8 обучители. Обучени 60 прокурори, следователи и прокурорски помощници.
    Повишено обществено доверие в ефективността и прозрачността на работата, както и капацитета и компетентността на прокуратурата в борбата с организираната престъпност и свързани с нея престъпления.

Основни дейности

Дейност 1-Управление на проекта.

Дейност 2 – Подготовка на тръжна документация за възлагане по реда на ЗОП/НВМОП и провеждане на процедури.

Дейност 3 – Изследване и анализ на кадровата обезпеченост, степента на специализация, нуждите от повишаване на квалификация и от оптимизиране на управлението на магистратите от специализираните прокуратури.

Дейност 4 – Проучване и анализ на прилаганите добри практики в управлението на човешките ресурси в държави-членки на ЕС със сходни специализирани прокуратури.

Дейност 5 – Проучвателно обучение в страна-член на ЕС със сходна специализирана прокуратура за борба с организираната престъпност.

Дейност 6 – Изработване на обучителна стратегия и учебно помагало (справочник) за борба с организираната престъпност.

Дейност 7 – Пилотно обучение на магистрати и прокурорски помощници.

Дейност 8 - Дейности за информация и публичност.

Дейност 9 – Одит на проекта.