Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт

12 Януари 2012 г.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Владимир Атанасов – бивш министър на образованието. Той е обвинен, за това чена 09.12.2002 г., в гр. София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение ...

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Владимир Атанасов – бивш министър на образованието. Той е обвинен, за това чена 09.12.2002 г., в гр. София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър на образованието и науката на РБългария, превишил властта и правата си, като извършил действия, които влизат в компетентността на министъра на регионалното развитие и благоустройството и областния управител на гр. Варна.

Атанасов сключил договор с „Краун хотелс” ООД (гр. София), с който заменил недвижими имоти (частна държавна собственост – хотели „Ехо” и „Мургаш” (к.к. „Златни пясъци” гр. Варна)) срещу поето задължение от „Краун хотелс” ООД да им бъде учредено право на строеж - върху парцел публична държавна собственост, ползван и управляван от Икономическия университет - гр. Варна и задължението въз основа на това право да построят сграда на този терен с разгърната площ от 1 100 кв.м. От деянието са настъпили значителни вредни последици – имуществени, в размер на 454 166 лв. и неимуществени изразяващи се в съществено затруднение на правилното функциониране на държавните органи при упражняване правото на собственост на държавата и засягане на действащия правен ред– престъпление по чл. 282, ал.3 вр. ал. 2 вр. ал.1 пр.3 НК.

По делото са разпитани 11 свидетели. Към момента на Атанасов е наложена мярка за неотклонение – „Подписка”.