Съобщение на пресцентъра на Прокуратурата на Р България

21 Август 2014 г.

По повод организирания от Центъра за развитие на медиите протест пред сградата на Съдебната палата, заради проверката, която Софийската районна прокуратура води по сигнал от Момчил Борисов Борисов, пресцентърът на прокуратурата припомня, че с писмено разпореждане от 31.07.2014 ...

По повод организирания от Центъра за развитие на медиите протест пред сградата на Съдебната палата, заради проверката, която Софийската районна прокуратура води по сигнал от Момчил Борисов Борисов, пресцентърът на прокуратурата припомня, че с писмено разпореждане от 31.07.2014 г. прокурор при СРП е изпратил сигнала до СДВР за извършване на проверка на основание чл. 145, ал.1, т.3 от ЗСВ. Неверни са твърденията, че прокуратурата води проверка срещу журналисти за престъпление против републиката (което не е от компетентност на СРП), както и за престъпления против обществения ред и спокойствието на гражданите.

За да се избегнат всякакви неоснователни съмнения в безпристрастността и принципността на действията на прокуратурата, публикуваме пълния текст на писмото на СРП, с което се възлага проверката.

Писмото на Софийска районна прокуратура за възлагане на проверка