Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд 24-годишен шофьор, нарушил правилата за движение и блъснал пешеходец

20 Септември 2016 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишен шофьор, умишлено нарушил правилата за движение по пътищата и блъснал пешеходец, като му причинил телесна повреда.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 24-годишен шофьор, умишлено нарушил правилата за движение по пътищата и блъснал пешеходец, като му причинил телесна повреда.

Обвинението срещу Цветомир С. е за това, че на 17.08.2015 г., в гр. Г.Оряховица, на ул. „В. Априлов“, при управление на лек автомобил „Фолксваген Голф”, нарушил правилата за движение по пътищата, като участник в движението по пътищата, с поведението си поставил в опасност здравето на пешеходеца Христо Х., като вместо да намали - увеличил скоростта на движение и въпреки съществуващата опасност – пешеходец на платното за движение, насочил автомобила към него, не бил внимателен и предпазлив към него и умишлено му причинил средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясната подбедрица, довело до трайно затруднение в движението – престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „Б”, предл. I, вр. чл.342, ал. 1 от НК.

На 17.08.2015 г., около 11,45 ч., обвиняемият управлявал лек автомобил „Фолксваген Голф“ по ул. „В. Априлов“ гр. Г. Оряховица към кв. Пролет. В това време пострадалият Христо Х., с товарен бус „Пежо“, бил спрял пред знак „Стоп“ на кръстовището с ул. „В. Априлов“ и подал мигач за завиване на ляво в посока Арбанаси. Христо Х. забелязал идващия по ул. „В. Априлов“ л.а. „Фолксваген Голф“, но преценил, че ще успее да извърши маневра на ляво без да застраши участниците в движението и навлязъл в кръстовището. Обвиняемият, виждайки, че Христо Х. му отнема предимството, започнал да натиска клаксона и да отправя реплики към водача на товарния бус. Последният от своя страна успял да се включи в движението, но афектиран от поведението на обвиняемия отбил и спрял в дясно и слязъл от буса. Обвиняемият, като видял идващия към него Христо Х. се уплашил, че ще последва физическа саморазправа, направил обратен завой и потеглил, като се насочил към Христов Х и го блъснал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане в съда.