Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор, управлявал такси с 2,89 алкохол в кръвта Още петима, извършили транспортни престъпления са предадени на съд

16 Септември 2016 г.

Районна прокуратура –Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, управлявал таксиметров автомобил след употреба на алкохол.

Районна прокуратура –Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, управлявал таксиметров автомобил след употреба на алкохол.

Обвинението срещу Цветан С. /55/ е затова, че на 08.09.2016г. в гр. Велико Търново, управлявал моторно превозно средство –  таксиметров лек автомобил “Деу Ланос”, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда – 2,89 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Дрегер Алкотест 7510” – престъпление по чл. 343б, ал.1 от НК.

Служители в сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-В. Търново извършвали проверка на автомобили в центъра на града, когато  към тях се приближил  лек таксиметров автомобил „Деу Ланос”, предната броня на който била откачена и се влачела по платното за движение. Полицаите подали сигнал за спиране,  но шофьорът не изпълнил разпореждането. След гонитба с полицейският автомобил, служителите на реда успели да настигнат и спрат таксито след няколко пресечки. Проверката  за употреба на алкохол на шофьора отчела  концентрация на  алкохол в кръвта 2,89 на хиляда.

Районна прокуратура – Велико Търново е предала на съд още двама мъже, шофирали след употреба на алкохол.

Обвинението срещу Мирослав П. е затова, че на  31.08.2016 г. в гр. Полски Тръмбеш,  управлявал лек автомобил „СААБ 93“, с концентрация на алкохол в кръвта  1.99 на хиляда, установено по надлежния ред - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК.

За същото деяние -  управлявал лек автомобил  с концентрация на алкохол в кръвта 1,99 на хиляда, на 03.09.2016 г.  в  с. Русаля, общ. Велико Търново, на съд е предаден и Васил Г..

По обвинение на Районна прокуратура –Велико Търново други трима мъже са осъден за транспортни престъпления.      

Турски гражданин е осъден за това, че на 01.09.2016 г. в гр. Полски Тръмбеш,  управлявал лек автомобил  „Рено Флуенс”, с концентрация на алкохол в кръвта 2.40 на хиляда, установено по надлежния ред– престъпление по чл.343б ал.1 от НК.  Наложено му е  наказание шест месеца лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК да се отложи за срок от три години,  глоба в размер на 300 лева и  лишаване от право да управлява МПС за срок от  1 година.

На три месеца лишаване от свобода, при  строг режим е осъден Красимир И., за това, че на  07.09.2016 г. в гр.В. Търново управлявал лек автомобил „Фиат Брава“ без съответно свидетелство за управление на МПС и в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние – престъпление по чл.343в, ал. 2 от НК. Деянието е извършено виновно, при условията на пряк умисъл.

Николай С. също  е признат за виновен за това, че на 20.07.2016г. на първокласен път І-5  управлявал лек автомобил "ОПЕЛ ВЕКТРА",  без да притежава съответното свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние -  престъпление  по чл. 343в, ал. 2 от НК. Наложено му е наказание 3 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК да бъде отложено за срок от три години.