За три дни Районна прокуратура-Пловдив приключи бързо производство, по което бяха осъдени двама мъже за хулиганство и побой на пътя

18 Август 2016 г.

Повдигнати са обвинения и са задържани за 72 часа други две лица за саморазправа на пътя в гр. Пловдив

Само за три дни Районна прокуратура-Пловдив постигна осъдителна присъда по бързо производство спрямо Христо Ц., на 28 г., и Николай П., на 27 г., за това, че на 14 август 2016 г. в гр. Пловдив в съучастие са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост – престъпление по чл. 325 ал. 2 ал. 1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка ал. 1 от Наказателния кодекс. И за това, че на 14 август 2016 г. са причинили на К.П. по хулигански подбуди лека телесна повреда, изразяваща се в отоци, охлузвания и кръвонасядания, контузия по главата и др. – престъпление по чл. 131 ал. 1 т. 12 във връзка с чл.130 ал.2 във връзка с чл.20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Днес, 18 август 2016 г., двамата бяха осъдени от Районен съд-Пловдив на по шест месеца лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, за всеки един от тях. В съдебната зала те се признаха за виновни.

Според обвинителния акт, на 14 август 2016 г. в гр. Пловдив, около 21,30 часа, по бул. „Шести септември“ в посока към бул. „Цар Борис Трети Обединител“ постр. К.П. шофирал лек автомобил, марка „Опел Корса“. Той бил със свой приятел. В същата посока се движел лек автомобил, марка „Мерцедес“, управлява от Николай П., като с него пътувал Христо Ц. Лекият автомобил „Мерцедес“ изпреварил от дясната страна лекия автомобил, марка „Опел Корса“. Пострадалият К.П. натиснал клаксона на автомобила си, понеже Николай П., управлявайки автомобила „Мерцедес“, му засякъл пътя. В този момент Николай П. показал среден пръст на К.П., който не му отговорил. Прозорците и на двата автомобила били свалени. Шофьорът К.П. бил предупреден да спре на следващия светофар, за да се разберат. К.П. продължил да кара. На кръстовището на Чифте баня, в посока към Четвъртък пазара в гр. Пловдив, колите спрели на червен светофар. Христо Ц. слязъл от лекия автомобил „Мерцедес“ и започнал да блъска с ръце и рита с крак предния прозорец на лекия автомобил „Опел“, откъм шофьорската страна. Николай П. с бухалка счупил задния прозорец на автомобила. Двамата продължили да ритат колата, счупили и прозореца до шофьорското място. След това започнали да удрят с юмруци и да ритат К.П. Той слязъл от колата, а те продължили да го бият. Блъскали тялото му и в близкия стълб. Шофьор от минаващ автомобил спрял и извикал: „Идва полиция“, за да ги принуди двамата да спрат да нанасят побой на пострадалия. Двамата обвиняеми се оттеглили, като единия от тях предупредил К.П., че „ще му счупи главата“.

Николай П. и Христо Ц. са били задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа и през това време е извършено разследване, внесен обвинителен акт и е постановена присъда, постигната след споразумение, одобрено от Районен съд-Пловдив, която е окончателна.

 

Днес, 18 август 2016 г., Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми по бързо производство и Стефан К., на 29 г., и Андрей К., на 36 г., от гр. Пловдив по две обвинения - за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди в съучастие – престъпление по чл. 131 ал.1 т. 12 във връзка с чл.130 ал. 1 във връзка с чл.20 ал. 2 във връзка ал. 1 от Наказателния кодекс  и за хулиганство в съучастие – престъпление по чл. 325 ал. 1 във връзка с чл.20 ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. С постановление на наблюдаващия прокурор двамата обвиняеми са задържани в ареста за срок от 72 часа.

До момента е установено, че на 17 август 2016 г. около 14,10 часа на бул. „България“ в гр. Пловдив двамата нанесли побой на 31-годишен водач на лек автомобил „Ауди 80“. Стефан К. е шофира лек автомобил „Шкода“, който засякъл пътя на лекия автомобил „Ауди 80“, при което водачът му направил забележка и подал звуков сигнал чрез клаксон. В лекия автомобил „Шкода“ е пътувал Андрей К., както и 8-годишно момче. В лекия автомобил „Ауди 80“ е била бременната съпруга на пострадалия, която е станала свидетел на инцидента. Тя не е пострадала.

По делото се извършват процесуално-следствени действия.