Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд двама, причинили по непредпазливост смъртта на работник

26 Юли 2016 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу управител и началник склад, нарушили нормите за безопасност на труда и по непредпазливост причинили смъртта на работник -  престъпление по чл. 123 от НК.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу управител и началник склад, нарушили нормите за безопасност на труда и по непредпазливост причинили смъртта на работник -  престъпление по чл. 123 от НК.

        Обвинението срещу двамата е за това, на 29.06.2010 г. в склад за изкупуване на черни и цветни метали на „Мулти трейд” ЕООД  в гр. Свищов,  Емил Б./41/ в качеството си на управител „Мулти трейд” ЕООД и Живка Х./63/ в качеството си на „управител склад “ и орган за безопасност и здраве при работа,  поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност представляваща източник на повишена опасност, нарушили нормите и правила по охрана и безопастност на труда:  като не предоставили специално облекло и лични предпазни средства на Осман С., допуснали работник при извършените огневи работи - газ-кислородно рязане на метал, да не използва лични предпазни средства за защита на тялото, не предоставили нужните инструктажи и допуснали извършването на  газорезни работи в резервоар, в който е имало леснозапалими и горими течности, преди вместимоста му да бъде изпразнена и почистена. В следствие на това и при условията на съпричиняване и с пострадалия, причинили смъртта на Осман С.,  като след деянието направили всичко за спасяването му.

Осман С. /58/ работел като „резач метал“ в дружеството с трудов договор. На 29.06.2010 г.  в пункта била предадена  метална цистерна, в която преди била съхранявана нафта. Веднага след това, пострадалият, в изпълнение на служебните си задължения, се заел с рязането на цистерната.  Работникът  бил облечен с предоставеното му обикновено облекло и нямал лични предпазни средства. Преди да започне газ-кислородното рязане, пострадалият не почистил вместимостта на съда, в който преди се съхранявано дизеловото гориво.  По този начин нарушил правилата за пожарна и аварийна безопасност при извършване на огневи работи в резервоари,  в който е имало леснозапалими и горими течности. Малко след започване на рязането настъпил пожар и взрив на цистерната, като пламъците  обхванали и дрехите на Осман С. Пострадалият работник  бил  откаран в „Многопрофилна болница за активно лечение“ АД гр. Русе., но получил усложнение на заболяването, вследствие на което състоянието му се влошило и починал на 16.07.2010 г. 

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд- Велико Търново.