Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд 16-годишен ученик, откраднал мобилен телефон на свой връстник

21 Юли 2016 г.

Ученик, извършил кражба на мобилен телефон на момче от SOS-жилище,  е предаден на съд по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново.

Ученик, извършил кражба на мобилен телефон на момче от SOS-жилище,  е предаден на съд по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново.

      Обвинението срещу С. П. е за това, че на  03.04.2016 г., в гр. В. Търново, като непълнолетен, но разбирайки свойството и значението на извършеното и можейки да ръководи постъпките си, в условията на повторност, в немаловажен случай, отнел чужда движима вещ – мобилен телефон марка „Telenor Smart Plus“ с карта памет 4 GB на обща стойност 107 лв., от владението на собственика,  без неговото съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл. 195, ал. 1,  вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1,  вр. чл. 28 от НК.

Обвиняемият е ученик в гр. В. Търново. На 03.04.2016 г. решил да посети свои приятели в  ЦНСТ ІІ SOS  Младежки дом в града.  В същия дом живеел и пострадалият  И. Й.  Когато обвиняемият    влязъл в жилището, видял, че в едно от помещенията на масата има оставен мобилен телефон. В стаята нямало други хора,  решил да открадне телефона, след което бързо напуснал младежкия дом. Още същия ден продал телефона за 100 лв. на свой познат, на когото обяснил, че спешно му трябват пари.

          Малко по-късно  пострадалото момче влязло в стаята си и  установило, че телефонът му липсва, уведомил дежурния възпитател  и подал жалба в полицията. Обвиняемият е осъждан за кражби.

        Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд - В. Търново.