Районна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу рецидивист за кражба на марков алкохол и техника

11 Юли 2016 г.

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Христо Х., на 33 г., за това, че в условията на опасен рецидив и чрез използване на техническо средство е отнел чужди движими вещи от владението на другиго с намерението противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 19,6 ал.1 т.2 във връзка с чл.195, ал. 1 т.4 във връзка с чл.194 ал.1 във връзка с чл.29 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Христо Х., на 33 г., за това, че в условията на опасен рецидив и чрез използване на техническо средство е отнел чужди движими вещи от владението на другиго с намерението противозаконно да ги присвои – престъпление по чл. 196, ал.1 т.2 във връзка с чл.195, ал. 1 т.4 във връзка с чл.194 ал.1 във връзка с чл.29 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Обв. Христо Х. е предаден на съд за това, че в периода от 6 март 2016 г. до 8 март 2016 г. в гр. Пловдив отнел телевизор, видеокамера, касетофон и седем бутилки марков алкохол, сред които 25-годишно уиски на стойност 489 лева, втора бутилка с уиски на стойност 214 лева, още две - от същия алкохол, за общо 314 лв., бутилка с коняк за 264 лв., ликьор за 36 лв. и шампанско за 81 лв. Общата  стойност на отнетите вещи – алкохол и техника, е 1 720 лева.

През зимата на 2015 г. обв. Христо Х. бил нает да извърши ремонт на баня в апартамент в гр. Пловдив. Собственичката била женена за чужд гражданин и живеела в друг град в България.  В жилището си в гр. Пловдив държали марков алкохол, който събирали в колекция.  Обв. Христо Х. работел в апартамента само в присъствието на близка на семейството. Той не довършил ремонта и през декември 2015 г. спрял да посещава обекта.

В началото на март 2016 г. било установено, че от апартамента липсват седем бутилки марков алкохол, телевизор, касетофон и други вещи. Собствениците подали сигнал в полицията. Установено било, че обв. Христо Х. отнел вещите, като част от тях оставил при свой познат, а друга скрил в раница между етажите на жилищен блок в гр. Пловдив. Обвиняемият се опитал да продаде алкохола, но не успял. При разследването е установено, че обв. Христо Х. е влязъл в жилището с подбран или подправен ключ.

Разпитан в хода на досъдебното производство, обвиняемият не се е признал за виновен.

 Обв. Христо Х. е с взета постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.