Жена вземала пари от хора, след като ги замайвала с лексотан е предадена на съд по обвинение на Районна прокуратура – Габрово

8 Юли 2016 г.

Районна прокуратура-Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 55-годишна жена, отнемала пари от различни хора, след като ги замайвала  с чака кафе с лексотан.

Районна прокуратура-Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 55-годишна жена, отнемала пари от различни хора, след като ги замайвала  с чака кафе с лексотан.

Обвинението срещу Благовеста Х. е за това, че през периода 26.08.2015 г. - 07.01.2016г. в гр.Габрово, при условията на продължавано престъпление, отнела чужди движими вещи на обща стойност 661.41 лева от владението на различни лица с намерение противозаконно да ги присвои. На 26.08.2015г. в района на пазара на „Шиваров мост“ отнела пари - сумата от 300 лева от  Атанас А. На 07.01.2016г. в градинката до драматичен театър “Рачо Стоянов“ отнела сумата от 280 лева и златен пръстен /обща стойност 361.41 лева/ от владението на Райна  Х. За отнемане на вещите  Благовеста Х. поставила двамата в беззащитно състояние - престъпление по чл.198 ал.4, вр. с ал.1, вр. с чл.26 ал.1 от НК.    

На 26.08.2015 г. около 12.00 часа обвиняемата отишла на пазара в гр.Габрово. Видяла Атанас А., който продавал пилета и яйца. Отишла при него, представила се за негова клиентка, доволна от закупената стока и предложила му да го почерпи с кафе. След като се  съгласил, обвиняемата взела две кафета от близък автомат. В кафето, което дала на продавача  сложила 2 таблетки “Лексотан“. Малко след като изпил напитката мъжът  почувствал замайване. Решил да си тръгва и започнал да прибира стока. Обвиняемата „услужливо“ започнала да му помага и използвайки замайването му взела  от закачената на колана му чантичка сумата от 300 лева.

На 07.01.2016г. обвиняемата отишла в гр.Габрово. В района на Банка ДСК срещнала Райна Х. Заговорила я, казала й, че се познават от болницата и я попитала къде отива. Жената споделила, че отива да си  изтегли пенсията. Обвиняемата  я изчакала да си вземе пенсията и да напазарува. Двете жени продължили към  градинката на драматичния театър, като обвиняемата предложила да я почерпи с кафе по повод именния ден на сина й. Купила две кафета от разположен в парка кафе-автомат. В напитката, която дала на пострадалата, сложила  таблетка“Лексотан“.  Жената изпила кафето и започнало да й се замайва и да й става лошо. Възползвайки се от това състояние, обвиняемата измъкнала от кутрето на дясната й ръка златен пръстен и взела пенсията от  чантата, като оставила жената  на пейката в парка.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Габрово.