Районна прокуратура – Велико Търново предаде на съд мъж за присвояване на чужди вещ и повреждане на чужд апартамент

4 Юли 2016 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 43-годишен мъж, който противозаконно присвоил чужди вещи и повредил чуждо имущество.

Обвинението срещу Васил М. е за това, че в периода от 19.06.2013 г. до 19.08.2013 г. в гр. Велико Търново, от апартамент, при условията на продължавано престъпление, противозаконно присвоил чужди движими вещи на обща стойност 4095 лева, собственост на жена от гр. Велико Търново, които владеел и пазел в качеството на управител на имота - престъпление по чл. 206, ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 43-годишен мъж, който противозаконно присвоил чужди вещи и повредил чуждо имущество.

Обвинението срещу Васил М. е за това, че в периода от 19.06.2013 г. до 19.08.2013 г. в гр. Велико Търново, от апартамент, при условията на продължавано престъпление, противозаконно присвоил чужди движими вещи на обща стойност 4095 лева, собственост на жена от гр. Велико Търново, които владеел и пазел в качеството на управител на имота - престъпление по чл. 206, ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК. Както и за това, че повредил противозаконно чужда недвижима вещ - апартамент, собственост на същата жена, с което й причинил имуществени вреди в размер на 5267 лева, които са значителни - престъпление по чл. 216, ал. 5, вр ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Обвиняемият бил собственик на апартамент във В. Търново, на който извършил основен ремонт. Междувременно, на 22.08.2008 г., обвиняемият, в качеството си на ипотекиран длъжник, учредил в полза на „МКБ Юнионбанк“ АД гр. София договорна ипотека върху посочения апартамент за обезпечаването на вземането на банката по договор за банков кредит в размер на 110 000 лв. Поради необслужване на кредита апартаментът бил продаден на публично наддаване от ЧСИ. В периода 19.06 – 14.08.2013 г., обвиняемият след като научил, че има собственик на имота /заложен от него/, решил да присвои повечето от вещите кой са трайно прикрепени и неизменна част от апартамента, както и да повреди цялото жилище. Преди да предаде ключовете на новия собственик, Васил М. демонтирал блиндираната входна врата, всички дограми, радиаторите, душ-панела, мивки и батерии. Освен това обвиняемият повредил имота, като начупил плочките и ламинирания паркет в помещения и натрошил гипсокартона на таваните.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд - Велико Търново.