Осъдиха на 12 г. лишаване от свобода за кражба на злато в особено големи размери мъж, признат за виновен и за грабежа над сем. Анчови, съучастниците му също са с осъдителни присъди

14 Юни 2016 г.

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския окръжен съд призна за виновен за кражба на злато в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, 38-годишния П. Стоянов от София.Той получи наказание 12 години лишаване от свобода при първоначално строг режим, като съдът приведе в изпълнение друга негова присъда от 2 г. лишаване от свобода. Неотдавна Върховният касационен съд го призна за виновен и за дръзкия грабеж над сем. Анчови от Чепинци, за което той бе осъден на 10 г. лишаване от свобода.

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна състав на Варненския окръжен съд призна за виновен за кражба на злато в особено големи размери, представляващ особено тежък случай, 38-годишния П. Стоянов от София.Той получи наказание 12 години лишаване от свобода при първоначално строг режим, като съдът приведе в изпълнение друга негова присъда от 2 г. лишаване от свобода. Неотдавна Върховният касационен съд го призна за виновен и за дръзкия грабеж над сем. Анчови от Чепинци, за което той бе осъден на 10 г. лишаване от свобода. Тогава П. Стоянов със съучастниците си успели със сила и заплашване да ограбят семейството, като му отнели над 90 000 лева. Стоянов е в неизвестност след първоначалното му задържане и се издирва. Варненският окръжен съд потвърди с определение мярката му за неотклонение „Задържане под стража“.

Съучастникът му в кражбата на златарското ателие на ул. „Дрин“ във Варна – 33-годишният П. Аначков от София, също бе признат за виновен и получи наказание от 6 г. лишаване от свобода при първоначално строг режим, като бе приведена в изпълнение и предишна негова присъда от три месеца лишаване от свобода. Съдът му определи мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева. Третият подсъдим за кражбата на злато на стойност близо 200 000 лева – 49-годишният Ж. Димитров от София, получи наказание от 7 г. лишаване от свобода при първоначално строг режим, след като състав на Варненския окръжен съд групира негови предходни осъждания. Съдът му взе мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева.

37-годишният подсъдим Б. Тодоров от Варна бе признат за виновен за опит за вещно укривателство и ще изтърпява наказание от 2 г. лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок, а за вещно укривателство 38-годишният Цв. Илиев от София получи 3 г. лишаване от свобода с четиригодишен изпитателен срок. Последните двама подсъдими са с взета мярка за неотклонение парична гаранция от по 3000 лева.

Дръзката кражба на златарското ателие на ул. „Дрин“ във Варна е извършена в периода от 19 октомври до 20 октомври 2011 г. при условията на повторност и след предварителен сговор между П. Стоянов, Ж. Димитров и П. Аначков, които чрез разрушаване на прегради, направени за защита на имот, чрез използване на автомобил и техническо средство успяха да заглушат сигнално-охранителната система на златарското ателие и да изтръгнат металната каса от болтове, с които била прикрепена в пода. В нея се съхранявали 2,5 кг. златни накити на ателието.

По-късно касата била захвърлена на пътя между Провадия и Ветрино. В апартамент в софийски квартал подсъдимите започнали да премахват скъпоценните камъни от златните накити, за да продадат златото в заложна къща в София за цена от над 40 лева за грам.

Присъдите на петимата съучастници подлежат за протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.