По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград осъдиха ефективно иманяр, задържан с 35 антични предмета

25 Май 2016 г.

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград 39-годишният Хаким Р. бе осъден на 8 месеца лишаване от свобода при строг режим, глоба в размер на 3000 лева и отнемане в полза на държавата на металдетектор и 35 антични предмета.

По обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград 39-годишният Хаким Р. бе осъден на 8 месеца лишаване от свобода при строг режим, глоба в размер на 3000 лева и отнемане в полза на държавата на металдетектор и 35 антични предмета. С ефективната присъда на Окръжния съд в Разград, произнесена днес, 25 май 2016 г., Хаким Р. бе признат за виновен по двете обвинения на Окръжната прокуратура - противозаконно притежаване на металдетектор за търсене на предмети – движима културна ценност, както и за открити, но непредадени в седемдневен срок 35 антични монети и предмети, датирани към Римската, Османската империя и Средновековието - престъпления по член 277а, ал. 7 и по член 278, ал. 6, пр. 3 от Наказателния кодекс.

На 3 октомври 2015 г. 39-годишният мъж пътувал с автомобила си с немска регистрация, когато бил спрян за рутинна проверка. Справка показала, че регистрационните номера на колата му били с изтекъл срок. Последвала щателна проверка на полицейските служители, при която в багажника на колата му са открити множество предмети – културна ценност, както и металдетекторът. 

Според експертното заключение по досъдебното производство намерените и непредадени в седемдневен срок археологически обекти, както изисква законът, са 35. Сред тях са бронзови и сребърни монети, бронзови пръстени и апликации, оловни копчета. Заради липсата на действащи аукциони в България пазарната стойност на откритите антични вещи и предмети е ориентировъчна, но те безспорно са археологически обекти, открити в резултат на изкопна дейност по смисъла на Закона за културното наследство.

Хаким Р. е осъждан девет пъти за кражби. Това е първата му – десета присъда, за иманярство.