Седем години затвор за мъж, отвлякъл четирима и унищожил чуждо имущество, по обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово

20 Май 2016 г.

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово, 26-годишен мъж е осъден на седем години лишаване от свобода за отвличане на четирима и унищожаване на чуждо имущество -  престъпление  по чл. 142, ал. 2, и по  чл. 216, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

По обвинение на Окръжна прокуратура – Габрово, 26-годишен мъж е осъден на седем години лишаване от свобода за отвличане на четирима и унищожаване на чуждо имущество -  престъпление  по чл. 142, ал. 2, и по  чл. 216, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Съдът призна Янко К. за виновен за това, че през нощта на 20.11.2014 г., в с.Горна Росица, Община-Севлиево отвлякъл Е. Н. /20/, М.К. /23/, М.И. /21/ и К.И. /19/, като е бил въоръжен с пистолет-газ сигнално оръжие, нож - тип кама, сгъваем нож и деянието е извършено по отношение на четири лица. Същата нощ, в землището на с.Горна Росица, при условията на продължавано престъпление в близост до река Росица унищожил противозаконно чужди движими вещи, като счупил три мобилни телефона и унищожил чужди движими вещи, като запалил лек автомобил „Фолксваген Голф”, собственост на Е.Н. и намиращите се в него музикална уредба с усилвател и мобилен телефон, всичко на обща стойност 3745 лева.

Четиримата пострадалите били в с. Горна Росица, където заедно с приятели, в района на училището, пили бира и слушали музика. Когато тръгнали, с лекия автомобил „Фолксваген Голф”, да се прибират по домовете си, пътя им бил препречен от лекият автомобил „Мерцедес”, от който слязъл обвиняемия. Накарал ги да излязат от колата, като ги питал „къде е материала”, „казвай, Вие ще продавате бяло ли?” и други въпроси, на които те отговорили, че не знаели нищо и вероятно има грешка. Обвиняемият ги заплашвал и им наредил всички да влязат в лекия автомобил „Фолксваген Голф”, а той седнал на задната седалка зад водача, заплашил ги с пистолет и нож и казал да потеглят. Накарал ги да спрат колата в близост до рака Росица и  всички да слязат и да тръгнат към реката. В този момент четиримата, уплашени от това, че обвиняемият е въоръжен и от действията му спрямо тях, успели  да избягат. Ядосан Янко счупил мобилните им телефони, които им бил взел преди това и ги хвърлил в река Росица. Подкарал лекия автомобил „Фолксваген Голф“, спрял го на черен път и го запалил.

 Янко е с мярка за неотклонение задържане под стража.

 Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд.