По искане на Районна прокуратура – Хасково съдът задържа 41–годишен алжирски гражданин за принуда и хулигански действия

22 Октомври 2024 г.

По искане на Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение - Свиленград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.Б., на 41 г., гражданин на Алжир. Той е привлечен като обвиняем за това, че при условията на продължавано престъпление от месец ноември 2023 г. до месец юни 2024 г. в гр.София и гр.Любимец, обл.Хасково, на два пъти принудил марокански гражданин да извърши нещо противно на волята му - да преведе сумата от 150 евро и 200 евро като употребил за това заплашване и сила - престъпление по чл.143 ал.1 вр.чл.26 ал.1 от НК, както и в периода от края на месец юли 2024 г. до началото на месец август 2024 г. принудил гражданин на Сирия да извърши нещо противно на волята му - да преведе сумата от 100 евро като употребил за това заплашване - престъпление по чл.143 ал.1 от НК. Алжирския гражданин е привлечен като обвиняем и за това, че на 15.10.2024 г. в гр.Любимец, обл.Хасково, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като отправял обиди на полицейски инспектор в СДВНЧ - Любимец при Дирекция „Миграция“, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост и същото е извършено при условията на опасен рецидив-престъпление по чл.325 ал.5 вр.ал.2 вр.ал.1 вр.чл.29 ал.1 б.“а“от НК.

И трите деяния са били извършени в Специален дом за временно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ в гр.Любимец, обл.Хасково, към дирекция „Миграция“, където А.Б бил настанен. Същият е с отказан статут на бежанец в страната. Обвиняемият е осъждан за извършен грабеж в гр.София на наказание лишаване от свобода за срок от 2 години и 10 месеца, което е изтърпял в Затвора в гр.София.

Районен съд-Свиленград е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че А.Б. е извършил престъпленията, за които е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Взетата спрямо А.Б. мярка за неотклонение „задържане под стража“ може да се обжалва пред Окръжен съд-Хасково.