Активното взаимодействие по наказателни дела обсъди в Хага и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов с президента на Евроджъст Ладислав Хамран

18 Октомври 2024 г.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов обсъди доброто сътрудничество и активно взаимодействие между българската прокуратура и Европейската служба за съдебно сътрудничество – Евроджъст, с президента на организацията Ладислав Хамран. Разговорът между двамата се проведе в рамките на 18-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори и ръководителите на прокуратури на страните членки на Европейския съюз (ЕС), която се провежда в Хага, Кралство Нидерландия.

„Развитието на глобализацията неминуемо изисква задълбочаване на професионалното сътрудничество в международен план“, подчерта Борислав Сарафов в разговора си с главния прокурор на Гент Ервин Дерникорт и неговата заместничка Кристин де Бойл.

Участниците в 18-ата среща на Консултативния форум на главните прокурори от страните от ЕС обсъдиха възможността за приемане на европейски регламент, който да осигури всеобхватен инструмент за проследяване, блокиране и конфискация на активи, придобити по криминален път. Това изисква и подобряване на обмена на информация между отделните държави.

Отчетено бе, че в последните години се забелязва тенденция за повишаване на организираността при трафика на мигранти, контрабандата на наркотици, извършването на измами и други видове престъпления сред държавите членки на ЕС, което изисква предприемането на допълнителни мерки и ангажирането на трети страни в тяхното прилагане.

Ръководителите на прокуратурите от ЕС се ангажираха да работят за още по-тясно процесуално сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност. В това отношение България има много добро взаимодействие със съседните си страни, които не са част от европейската общност, а също и с други държави, с които работи професионално по наказателно-правни въпроси.

В рамките на форума бяха обсъдени и предизвикателствата, които разследващите органи срещат при преследване на престъпленията в киберпространството и нарушаването на интелектуалната собственост.