Районна прокуратура – Стара Загора повдигна три обвинения за извършена измама при кандидатстване за отпускане на кредити

18 Октомври 2024 г.

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми В.М., на 38 г., В.К., на 25 г. и С.С., на 37 г., за това, че на  03.09.2024 г. в гр. Стара Загора, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение при кандидатстване за отпускане на кредит, като с това причинили имотна вреда  - престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК.

Тримата обвиняеми публикували обяви в социалните мрежи за отпускане на кредити на лица с лоша кредитна история. Те не се занимавали с такава дейност, нито пък имали разрешения да я извършват. Пострадалите се свързвали с тях чрез съобщения в мобилните приложения, след което тримата изисквали от тях да изпратят лични си данни - имена, ЕГН, размер на кредита, който им е необходим, и срок за погасяване. Впоследствие пострадалите получавали фотокопие на договор за кредит с исканите от тях параметри. В него било записано, че са одобрени за заем и ще получат сумата, но трябвало да заплатят такса за разглеждане на документите в размер на 150 лева. Част от лицата изпращали парите на посочени от тримата банкови сметки. На други пострадали връщали договорите за кредит със спедиторска фирма с наложен платеж. След заплащането на таксата връзката с тримата прекъсвала.

По делото са извършени действия по разследването – претърсвания и изземвания, обиски, иззети са веществени доказателства, назначени експертизи и др.

Към момента са установени няколко пострадали лица, като точният брой на жертвите на престъпната дейност е в процес на изясняване.

Обвиняемите В.М. и В.К. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Днес, 18 октомври 2024 г., Районна прокуратура – Стара Загора внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях.  Обвиняемият СС. е с взета мярка за неотклонение „подписка“. 

Подробности по случая бяха изнесени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Стара Загора и МВР, в който участваха Таня Димитрова, районен прокурор на гр. Стара Загора, Лъчезар Иванов, прокурор в Районна прокуратура – Стара Загора, Златка Падинкова, началник на сектор “Измами” при ГДНП, и гл. инспектор Димитър Паскалев, началник на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОД на МВР - Стара Загора.