Окръжна прокуратура-Варна посрещна учениците от ЧСУ „Мечтатели“ за информационна обиколка по повод Деня на отворените врати

17 Октомври 2024 г.

Тридесет и двама възпитаници на ЧСУ „Мечтатели“ на възраст между 12 и 18 години посетиха Съдебната палата във Варна и гостуваха на Окръжната прокуратура по повод провеждането Деня на отворените врати.

След като преминаха обичайната проверка за сигурност, учениците бяха посрещнати от прокурор Радослав Лазаров - говорител на Окръжната прокуратура, следовател Стелиан Кралев - завеждащ Окръжния следствен отдел, Елена Миланова - съдебен администратор на ОП-Варна, административният секретар Маргарита Григорова, прокурорският помощник Христина Николова и съдебният деловодител Катя Колева. Децата научиха какви са правилата за вътрешния ред, изискванията за облекло и пропускателния режим в сградата на Съдебната палата.

Срещата се проведе в гражданската зала, където прокурор Лазаров ги запозна със структурата на прокуратурата, задачите, които изпълнява, функциите на прокурора в досъдебната и съдебната фази, взаимодействието му с органите на разследването. Той обърна и специално внимание на опасността от наркотиците, насилието и рисковото поведение при придвижването с висока скорост с електрически тротинетки.

Завеждащият ОСлО при Окръжна прокуратура-Варна Стелиан Кралев грабна вниманието на учениците с няколко реални примера от своята практика. Той също акцентира на въздействието и възможните последствия от употребата на наркотици и разказа за видовете пристрастяване. Разясни им основната дейност на Окръжния следствен отдел, ролята на разследващия, както и способите за доказване и разследване. Обясни на учениците какво представлява престъплението, как се разследва, начина на провеждане на разпити, огледи, експертизи и повдигането на обвинение. Обърна специално внимание на способите за събиране на доказателства, имащи значение за разследването. Демонстрира също как се снемат „пръстовите отпечатьци“.

Прокурорският помощник Христина Николова запозна децата с това какво регулира наказателното право, какво представлява и как се става юрист, етапите на обучение по специалност „Право“, какво се учи, възможностите за реализация, конкурсните етапи за магистратски длъжности, както и колко полезно е юридическото образование. Чрез лични житейски примери, изведе правните житейски ценности и смисъла им в правната структура на гражданското общество.

Маргарита Григорова и Катя Колева проведоха своеобразна информационна обиколка в Окръжна прокуратура-Варна за децата. Там те се срещнаха с прокурорите и съдебните служители. Посетиха работните им места и се запознаха с процесите на работа, както на едните, така и на другите. Учениците бяха запознати с дейностите в звено „Регистратура и работа с граждани“, деловодната дейност по прокурорски преписки, с функциите и значимостта на съдебните служители в прокуратурата, естеството на работа и с условията на труд в прокуратурата.

Наситена с много информация, срещата продължи около два часа.

Денят на отворените врати е инициатива, която се провежда ежегодно и има за цел да покаже същината на работата на прокурорите, да даде възможност на учениците да се докоснат от първо лице с работата на магистратите и служителите в съдебната система.