Обучения за разследване на киберпрестъпления и проследяване на криптоактиви с участието на Департамента по правосъдие на САЩ се проведоха в Учебната база на прокуратурата в „Цигов чарк“

16 Октомври 2024 г.

Обучения на тема „Разследване на киберпрестъпления и проследяване на транзакции на криптоактиви“ се проведоха в периода 7-8 и 9-11 октомври в Учебната база на прокуратурата в „Цигов чарк“. Заместник главният прокурор Елена Каракашева, постоянният правен съветник в Посолството на САЩ в София Джон Хенли и прокурорът от САЩ Камелия Лопес – глобален съветник по въпросите на тъмната мрежа (darkweb) и криптоактивите в Департамента по правосъдие на САЩ, откриха обучението на 9 октомври. В него участваха прокурори от Софийска градска прокуратура, следователи от НСлС, служители на ДАНС, ГДБОП, КПК и НАП.

Заместник главният прокурор Елена Каракашева заяви, че ръководството на Прокуратурата на Република България полага активни усилия за „осигуряване на необходимия инструментариум и провеждане на обучения, които да повишат квалификацията на прокурорите и следователите и уменията им при разследването на  тези престъпления“. Тя подчерта желанието на прокуратурата да обедини усилията на всички институции (ДАНС, ГДБОП, КПК и НАП) за „качествено разследване на престъпленията, свързани с криптоактиви и създаването на безопасна дигитална финансова среда за цялото ни общество“.  

Като лектори в обученията се включиха и прокурорът от САЩ Нейтън Брукс – съветник в Департамента по правосъдие на САЩ и ръководител на програмата за международно компютърно хакерство за регионите на Централна, Южна и Източна Европа и Централна Азия, представители на Федералното бюро за разследване, Виктор Керемедчиев от Сикрет Сървис, професорите Огнян Наков от Техническия университет и Георги Димитров от фондация „Право и интернет“ и Данко Тонев – икономически специалист от Посолството на САЩ в София.

Практическите занятия се водеха от ТРМ Лабс – водеща в световен мащаб компания за проследяване на транзакции с криптоактиви, а модератор на обученията беше Светослав Василев – завеждащ отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС.

Сред обсъжданите теми бяха правните инструменти за противодействието на различните видове киберпрестъпления, проследяването на транзакции с криптоактиви, международната правна помощ и взаимодействието с правоохранителните институции на САЩ, както и възможностите на цифровата криминалистика.