Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем директор на театър за длъжностно присвояване

3 Октомври 2024 г.

Днес, 3 октомври 2024 г., Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем Р.Б. за това, че в периода от месец август 2024 г. до 25 септември 2024 г. в гр. Смолян, при условията на продължавано престъпление, в качеството му на длъжностно лице – директор на Родопски драматичен театър, гр. Смолян, умишлено е бил улеснен от П.П., като помагач, да присвои чужди пари в размер на 583 652  лева, собственост на държавно предприятие - Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, гр. Смолян,  връчени в това му качество и поверени му да ги пази и управлява – престъпление по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201, ал. 1, вр. чл. 26,  ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4 от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 15 000 лева и му е наложена забрана да напуска пределите на страната без разрешение на наблюдаващия прокурор.

По досъдебното производство като обвиняеми са привлечени още четири лица  - Л.М., директор на „Театрално-музикален и филхармоничен център“, гр. Разград - за престъпление по чл. чл. 203, ал. 1, вр. чл. 201, ал. 1, вр. чл. 26,  ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2 от Наказателния кодекс - длъжностно присвояване, както и Б.Ч., и А.Г. за престъпление по чл. 253, ал.3, т. 1, вр. ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс - за пране на пари. П.П. е обвинен за това, че в условията на продължавано престъпление умишлено е улеснил длъжностни лица - Л.М. и Р.Б. да присвоят пари.

Спрямо А.Г. и П.П. е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемият Л.М. е с мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 50 000 лева, а Б.Ч. - с гаранция в размер на 3000 лева. На двамата е наложена забрана да напускат пределите на страната.

По досъдебното производство е установено, че в театрите в гр. Разград и гр. Смолян са били назначавани на работа фиктивно служители. Те получавали трудови възнаграждения и допълнително стимулиране, част от които връщали на обвиняемия А.Г. 

И в момента са извършват процесуално-следствени действия.

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив и МВР. В него участваха Галин Гавраилов, зам.-окръжен прокурор на гр. Пловдив, ст. комисар Георги Машонов, директор на ОД на МВР-Пловдив и комисар Георги Боюклиев, и.д. началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР, гр. Пловдив.