Окръжна прокуратура-Ямбол внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на турски гражданин, обвинен в контрабандно пренасяне на 10 бойни пистолета

30 Август 2024 г.

Окръжна прокуратура-Ямбол внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на турския гражданин А.Ч. Той е обвинен за това, че контрабандно е пренесъл 10 бойни пистолети и 15 празни пълнителя за тях. Престъплението е осъществено на 28.08.2024 г. на ГКПП Лесово. То е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „г“ от НК.

Огнестрелните оръжия са установени от митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ при проверка на товарен автомобил. Те са открити в сак с дрехи, укрит в ремарке с превозвана машина - бетон помпа.

Проверката е извършена в рамките на съвместна операция по противодействие на контрабандата с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

Установено е, че на горепосочената дата на входящо трасе от Турция за България е пристигнала товарна машина с отворена платформа. Товарът е бил опакована машина - бетон помпа, с дестинация от Турция за Германия. Водачът е обявил, че няма друго за деклариране освен превозваната машина. При последвалата митническа проверка на товара инспекторите откриват сак с дрехи, прикрепен в предната част на ремаркето под брезента върху машината и пристегнат с колан. Между дрехите в сака са открити полиетиленови пликове с 10 бойни пистолета и 15 празни пълнителя за тях.

Окръжен съд-Ямбол е насрочил заседанието си за 30.08.2024 г. от 14,30 часа.

Припомняме, че други 10 контрабандни бойни пистолети с празни пълнители бяха открити от митническите служители на ГКПП Лесово през последните дни също в необичайно укритие – в раница в хладилник с хранителни продукти в шофьорската кабина на товарен автомобил. Разследването и по този случай продължава, а водачът е с наложена  постоянна мярка „задържане под стража” по искане на Окръжна прокуратура-Ямбол.