Под ръководството на Окръжна прокуратура-Плевен се води разследване за починало момче след инцидент с тротинетка

30 Август 2024 г.

Окръжна прокуратура-Плевен ръководи разследването по досъдебно производство за починало 16-годишно момче, след падане от електрическа тротинетка.

Досъдебното производство е започнато с първо действия по разследването – оглед на местопроизшествие.

В началния етап на разследването е установено, че 16–годишното момче, управлявайки с висока скорост електрическа тротинетка по ул. „Трите бора“ в град Плевен, с посока на движение от болница „Панталеймон“ към бул. „България“, се отклонило в ляво и навлязло в другата пътна лента, където е имало изкоп, засипан с инертни материал. Загубило е контрол върху управлението на тротинетката, при което е паднало на пътното платно. В резултат на удара е получило черепно-мозъчна травма, от която последвала смърт.

При извършен разпит на служители на „ВиК“ ЕООД гр. Плевен  е установено, че изкопът е направен от дружеството, въз основа на сключен договор по заявка на инвеститор на новостроящ се обект. Предназначението му е било извършване на присъединяване към ВиК мрежата. Още на същия ден, след приключване на техническата работа по присъединяването, изкопът е бил засипан. Според същите показания, инвеститорът имал ангажимент да възстанови пътната настилка в срок до 14 дни.

По досъдебното производство са разпитани и свидетели очевидци, назначена е съдебно-медицинска експертиза и автотехническа експертиза. Иззета е цялата налична документация от „ВиК“ ЕООД, която е относима към извършваната ремонтна дейност.

Предстои да бъде установено има ли нарушение на правилата по организацията и дейността на правно регламентирана дейност.

Действията по разследването продължава под ръководството на Окръжна прокуратура-Плевен.

Окръжна прокуратура-Плевен изказва съболезнования на близките на починалото момче.