Окръжна прокуратура-Ловеч привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа длъжностно лице по досъдебно производство за корупционно престъпление

30 Август 2024 г.

Окръжна прокуратура-Ловеч води разследването по досъдебно производство за корупционно престъпление - подкуп, образувано в края на месец юли 2024 г. В хода на досъдебното производство, служители на ГД БОП са задържали длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в момент на вземане на подкуп в размер на 4-цифрена сума. Това бе съобщено на брифинг с участието на Валентин Вълков, окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Ловеч, Боян Раев, зам.-директор на ГД „Борба с организираната престъпност“ и Димитър Китанов, началник отдел „Корупция и измами“ в ГДБОП.

По досъдебното производство в качеството на обвиняем е привлечено длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, като същото е задържано за срок до 72 часа до довеждането му пред съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Окръжният прокурор Вълков поясни, че се касае се за действия от страна на длъжностно лице - началник на Общинска служба "Земеделие" в една от общините в област Ловеч. Той е задържан при получаването на поредна сума пари от едно от лицата, на които е изготвял неправомерно писмени документи. Писмените документи са относно преразпределяне на земеделски земи, които крупни земеделски производители обработват на територията на тази община, както през тази година, така и през изминалите години. Тези документи са т.нар. споразумения, които всяка година през втората половина на август и началото на септември се изготвят между производителите и касаят преразпределение на обработваеми и необработваеми  (бели петна) земеделските площи.
На базата на тези документи земеделските производители кандидатстват и получават европейски субсидии.

Длъжностното лице в нарушение на служебните си задължения е съставяло тези документи след разговори със земеделските производители и след това по сума, определена от него, която трябва да получи в определен ден и час, то е предоставяло документите. 

С постановление на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура-Ловеч на 29.08.2024 г. лицето е привлечено в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 302, вр чл. 301 от НК, за което законът предвижда "лишаване от свобода" от 3 до 10 години.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа, като прокуратурата е внесла в съда искане за вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.

Действията по разследването продължават под наблюдението на ОП-Ловеч.