Окръжна прокуратура-Ямбол внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турски гражданин, обвинен в контрабандно пренасяне на 10 бойни пистолета

27 Август 2024 г.

Окръжна прокуратура-Ямбол внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на турския гражданин Х.Я. Той е обвинен за това, че е пренесъл контрабандно през границата на страната 10 бойни пистолета. Престъплението е осъществено на 24.08.2024 година на ГКПП Лесово, обл. Ямбол. То е квалифицирано по чл.242, ал.1, б. „г“ от НК.

По време на разследването е установено, че бойните пистолети са укрити в раница на шофьор на товарен автомобил, който е пристигнал на митническия пункт от Турция. Пред инспекторите водачът на превозното средство е представил документи за транзитен пренос на стоки от Турция за Германия и е обявил, че няма друго за деклариране. По метода „анализ на риска” митническите служители селектират превозното средство за щателна проверка. В хода на контролните действия, включително със специализирана рентгенова апаратура, инспекторите откриват черна раница в хладилника на водача в шофьорската кабина, укрита зад хранителни продукти. Установено е, че раницата съдържа полиетиленови пликове с 10 огнестрелни оръжия - пистолети с празни пълнители във всеки пистолет.

Проверката е извършена в рамките на провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

Предстои Окръжен съд-Ямбол да насрочи заседанието си, което ще бъде проведено днес.