Районна прокуратура – Видин ръководи разследване за незаконно пренасяне през границата на страната на над 240 000 британски лири

27 Август 2024 г.

Районна прокуратура – Видин привлече в качеството на обвиняем Я.О., гражданин на Турция, по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 251, ал.1 от НК – неизпълнeниe на задължение за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, и стойността на предмета на престъпление е в особено големи размери.

На 25.08.2024 г. за влизане в страната в района на ГКПП Дунав мост 2 Видин - Калафат пристигнала товарна композиция с чуждестранна регистрация, управлявана от Я.О. При проверка водачът отрекъл за наличие на парични средства, подлежащи на деклариране.

Митническите инспектори извършили оглед на превозното средство, при който се усъмнили относно манипулация в една от фабричните кухини между влекача и ремаркето. При специфична рентгенова проверка били установени зони с различни плътности в участъка. Я.О. заявил, че в тях се намират пакети с валута.

Иззети са 44 пакета, обвити в черен найлон, съдържащи общо 241 020 британски лири.

Обвиняемият Я.О. е задържан за срок до 72 часа.

Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

Видео