Дела на районните прокуратури в Монтана и Благоевград за престъпления, извършени в условията на домашно насилие

23 Август 2024 г.

Районна прокуратура – Монтана с обвинителен акт предаде на съд Т.А., на 38 години, привлечен в качеството на обвиняем за причиняване на телесна повреда и закана, извършени в условията на домашно насилие.

През периода 2017 г. – 2018 г. Т.А. живеел на семейни начала с Д.В., след което двамата се разделили.

На 17.03.2024 г. те били в дома на техен познат в с. Бели брод, област Монтана. Ядосан от нежеланието й за интимна близост с него, той я нападнал. Нанесъл на жената разкъсно-контузни рани по лицето и по пръстите на ръката с острия ръб на счупената от него чаша. Свалил я на пода, ритал я по гърба и я ударил с юмрук в лицето. Заканил й се, че ще я залее с киселина.

Пострадалата подала сигнал на телефон за спешни случаи 112. На местопроизшествието пристигнали полицейските служители и медицински екип.

Разпитан в качеството на обвиняем, Т.А. не се признава за виновен и отрича, че е извършил престъпните деяния спрямо Д.В.

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Разлог, внесе в съда постановление с предложение по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на обвиняемия Т.К.

37-годишният мъж е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното от него престъпление в условията на домашно насилие - по чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 130, ал. 2 от НК.

От 2011 г. Т.К. живеел във фактическо съпружеско съжителство със С.Х., с която имат две малолетни деца.

На 15.02.2024 г. в къща в с. Филипово, община Банско, той й нанесъл удар с ръка в лицето.

С действията си обвиняемият причинил на пострадалата телесна повреда - хематом с изразен оток и кръвонасядане на окото.

По делото са били разпитани свидетели и изготвена съдебномедицинска експертиза.

Предстои делото да продължи в съда.