При извършени 8 огледа са иззети десетки веществени доказателства по делото за взривовете в складовете с пиротехника близо до с. Гара Елин Пелин, разпитите на свидетели продължават

15 Август 2024 г.

Днес, 15.08.2024 г., представители на Окръжна прокуратура-София и Националната следствена служба (НСлС) информираха за хода на разследването по досъдебното производство за причиняване на смърт вследствие на взривове на 25.07.2024 г. в складовете с пиротехника в района на с. Гара Елин Пелин.

В пресконференцията взеха участие административният ръководител на Окръжна прокуратура-София Наталия Николова, Ивелина Христова, и.ф. директор на НСлС, зам.-окръжният прокурор на ОП-София и наблюдаващ прокурор по делото Николай Попов, и следовател Иван Делчев, ръководител на разследващия екип от следователи от НСлС.

Деянието е квалифицирано по чл. 123, ал. 1 от НК – причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност.

С оглед фактическата и правна сложност на делото то се води от екип от шестима следователи от Националната следствена служба под ръководството на двама наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура – София.

Окръжният прокурор Наталия Николова обърна внимание на изключително кратките срокове и сложните условия, в които са били проведени първоначалните неотложни следствени действия по делото. Взривовете, продължили на местопроизшествието няколко дни след тежкия инцидент, са затруднили работата на разследващите с оглед безопасността им.

След отминаване на опасността от нови взривове е направен цялостен оглед на местопроизшествието - на всички помещения на складовете.

Прокурор Николай Попов информира за изготвените съдебномедицинска и ДНК експертизи за идентифициране на жертвите. Категорично са установени причините за смъртта на четиримата загинали при трагичния инцидент. Двама от тях са починали на местопроизшествието вследствие на взривна травма. Смъртта на другите двама е настъпила в болнично заведение в резултат на термични травми с развили се усложнения от тях.

От местопроизшествието са иззети над 50 веществени доказателства, уточни и.ф. директор на НСлС Ивелина Христова. Предстои назначаване на експертизи – пожаротехническа, видеотехническа и комплексна.

До момента са извършени 8 огледа, продължават разпитите на свидетели. Следовател Иван Делчев подчерта, че техните показания са много важни за установяване на причината на тежкия инцидент.

Детайлно се анализират всички доказателства, събрани на този етап от разследването. Проверява се и наличието на пропуски при съхраняване на пиротехническите изделия, както и спазване на изискванията за управление на този вид стока.

В отговор на журналистическите въпроси за повдигане на обвинение на конкретни лица окръжният прокурор Наталия Николова заяви, че държавното обвинение привлича към наказателна отговорност само при наличие на категорични доказателства за виновността на определено лице.

Интензивните действия по разследването продължават и днес.