Установени са, иззети и унищожени растения от рода на конопа по дела на Районна прокуратура – Благоевград за незаконно отглеждане на територията на община Петрич

15 Август 2024 г.

Районна прокуратура – Благоевград ръководи действия по разследване по образуваните през изминалите два месеца осем досъдебни производства за незаконно засяване и отглеждане на растения от рода на конопа (канабис) – престъпление по чл. 354в, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 от НК.

В резултат на работата на разследващите органи и проведената полицейска операция са установени обособени ниви на територията на община Петрич - в района на селата Драгуш, Габрене, Чурилово, Скрът, със засети и отглеждани растения от рода на конопа.

Общото количество на иззетите и унищожени растения - предмет на престъпленията, по тези дела е 286.

Работата по едно от досъдебните производства приключи с внесен в съда обвинителен акт. Обвиняемият по него – 58-годишният И.Т., е бил установен и задържан в местността Габренлак в близост до с. Габрене, докато поливал растенията. Той е многократно осъждан, в това число и за отглеждане на растенията от рода на конопа. По искане на Районна прокуратура – Благоевград спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По друго дело са събрани доказателства за виновността на В.С. от с. Първомай, привлечен към наказателна отговорност за отглеждане на растения от рода на конопа в района на с. Чурилово.

Засяването или отглеждането на растения от рода на конопа в нарушение на установените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите се наказва с лишаване от свобода от две до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.