Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми пет лица за измама при продажбата на апартаменти в гр. Пловдив

14 Август 2024 г.

Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми И.С., на 51 г., С.Б., на 49 г., Е.Д., на 43 г., и 47-годишната Ц.Г., като извършители, и Е.Ч., на 54 г., като помагач, за това, че за периода от неустановена дата през лятото на 2023 г. до 18.07 2024 г. в гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление и след предварителен сговор, с цел да набавят за себе си имотна облага, са възбудили и поддържали заблуждение у И.К., на 57 г., и с това са му причинили  имотна вреда в размер на пазарната стойност на три апартамента в гр. Пловдив.

Измамата е извършена след предварително  сговаряне и общият размер на причинените имотни вреди е в големи размери - престъпление по чл. 210, ал. 1, т.2 и т.5 вр., чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че двама от обвиняемите - И.С. и С.Б., се  „сприятелили“ с пострадалия И.К., след като разбрали, че е собственик на три апартамента в гр. Пловдив - на ул. „Пере Тошев, с площ от 64,800 кв.м.,  на ул. „Васил Ихчиев“, с площ от 45, 880 кв.м., и на ул. „Георги Кондолов“, с площ от 47,260 кв.м. Под влиянието на алкохол И.К. е подписвал документи за прехвърляне на имотите на трети лица и така жилищата били продадени на нови собственици, без те да подозират за измамната схема. През това време И.К. бил откаран в къща в гр. Елена, обл. Велико Търново, за да не разбере, че е останал без жилища. В продължение на няколко месеца той живял там с един от обвиняемите, който редовно му предоставял алкохол. Впоследствие бил откаран в курортен комплекс „Слънчев бряг“, обл. Бургас, където прекарал няколко дни и се върнал в гр. Пловдив с билет, купен от един от обвиняемите.

По делото се извършват процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, иззета е документация, предстои да бъде назначена стоково-оценъчна експертиза, която ще даде заключение за цената на продадените апартаменти и др. Обвиняемите са установени при полицейска акция на отдел „Криминална полиция“ към ОД на МВР-Пловдив на 12 август 2024 г. Четирима от тях са задържани за  срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Спрямо тях Районна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Спрямо 47-годишната Ц.Г. е взета мярка за неотклонение „подписка“ и е наложена забрана за напускане на страната.