18-годишен, откраднал пари и златни украшения в магазин, след като вече е осъден за кражба, е задържан по искане на Районна прокуратура – Велико Търново

13 Август 2024 г.

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 18-годишен младеж.

А.М. е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство за това, че на 08.08.2024 г. в гр. Велико Търново, в търговски обект отнел от владението на жена без нейното съгласие с намерение противозаконно да присвои чужди движими вещи. Докато жената обслужва клиенти на магазина, той взел от дамска ѝ чанта портмоне с 1430 лв. и златни накити (златно синджирче и 5 бр. златни пръстени) – вещи, нейна собственост и от чекмедже на бюро в магазина - банкноти на обща стойност 1195 лв., собственост на търговското дружество. Всички вещи са на обща стойност 3660 лв. Обвиняемият извършил кражбата след като е бил осъден с влязла в сила присъда за друго такова престъпление и случаят не е маловажен. Престъплението е квалифицирано по чл. 195, ал.  1, т. 7 вр. чл. 194, ал. 1 вр. чл. 28, ал. 1 от НК.

А.М. е осъждан като непълнолетен за извършени кражби и грабежи. Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието на лицето, наличието на опасност да се укрие и да извърши друго престъпление, поради което Районна прокуратура – Велико Търново е внесла в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

На 12.08.2024 г. с определение на Районен съд - Велико Търново обвиняемият е задържан с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура - Велико Търново.