По искане на Районна прокуратура-Хасково съдът задържа обвиняем турски гражданин за незаконно превеждане през границата на страната на афганистански граждани

26 Юли 2024 г.

По искане на Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин А.Р.,  на 68 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 24 юли 2024 г. в района на гранична пирамида в землището на с. Сладун, общ. Свиленград, обл. Хасково, превел през границата на страната от Република Турция в Република България двама афганистански граждани, без разрешение на надлежните органи на властта. Престъплението е квалифицирано по чл.280, ал.2, т.3 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

Афганистанските граждани искали да влязат в България, но не разполагали с необходимите документи и разрешение да пътуват в Европа. Те се свързали с каналджии, които се съгласили срещу сумата от по 3000 евро на човек да ги преведат нелегално от Турция в България.

На  24 юли 2024 г. сутринта афганистанските граждани били закарани с автомобила в близост до турско-българската граница. Оттам продължили пеша, водени от турския гражданин А.Р., на 68 г., който ги превел нелегално на българска територия. По-късно същия ден те били установени от служители на Гранична полиция.

Районен съд-Свиленград е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че А.Р.  е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление.

Взетата спрямо А.Р. мярка за неотклонение може да се обжалва пред Окръжен съд-Хасково.