Окръжна прокуратура-София ръководи разследването за взривовете и пожара край гр. Елин Пелин

26 Юли 2024 г.

Под надзора на Софийска окръжна прокуратура се води разследване за възникнали на 25.07.2024 г. взривове и пожар край гр. Елин Пелин.

Досъдебното производство е образувано с първо действие по разследването – разпит на свидетел, за това, че в складова база на фирма „Е.“ ЕООД в с. Гара Елин Пелин при извършване на трудова дейност, представляваща източник на повишена опасност, е възникнал тежък инцидент с пострадали.

С постановление на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба (НСлС). Петима дежурни следователи веднага са изпратени на местопроизшествието. Извършени са разпити на свидетели. 

Екип на НСлС има готовност да започне оглед, незабавно след като приключат действията на служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР, и няма опасност от нови взривове.

Тази сутрин е започнал оглед на логистичната база на голяма верига хранителни магазини, в която в четвъртък вечерта възникна последващ пожар. 

По досъдебното производство предстои извършването на множество процесуално-следствени действия, при които ще се проверява и дали са спазени условията за съхранение и за работа с взривни вещества и други. Обект на анализ и проверка ще са всички възможни версии, в т.ч. взривовете и пожара на складовете с пиротехника да са възникнали вследствие на умишлени действия.