Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми още трима лекари по досъдебно производство за документна измама при получаване на парични суми от бюджета на НЗОК

23 Юли 2024 г.

Днес, 23 юли 2024 г., Районна прокуратура-Пловдив повдигна обвинение спрямо трима общопрактикуващи лекари – В.Н., А.Д и И.Д., по досъдебно производство за извършена документна измама при получаване на парични средства от бюджета на НЗОК.

На 11 юли 2024 г. по същото дело като обвиняеми за документна измама, извършена с цел неправомерно получаване на парични средства от НЗОК, бяха привлечени други двама лекари - Н.П., управител на Медицински център за физиотерапия в гр. Пловдив, и В.С., общопрактикуващ лекар.  Спрямо тях е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“. В резултат на събрани нови доказателства е установено, че при извършване на деянието привлечените като обвиняеми днес В.Н. и А.Д. са действали в съучастие и като помагачи на Н.П.  

Спрямо В.Н. и А.Д. е повдигнато обвинение за това, че за времето от 01.01.2023  г. до 30.05.2024  г., като помагачи, в съучастие с Н.П., в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, чрез използване на квалифициран електронен подпис, спомогнали да бъдат представени пред Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ официални електронни документи с невярно съдържание – 157 броя електронни отчета до РЗОК, гр. Пловдив, за проведени медицински прегледи и процедури по физиотерапия, които не са били осъществени. По този начин Н.П. е получил от бюджета на НЗОК сума в общ размер на над 80 000 лева, представляващи пари, изплатени от РЗОК, гр. Пловдив, за прегледи и направления за проведени процедури по физиотерапия в медицинския център, които не са били осъществени.

Спрямо В.Н. и И.Д. е повдигнато обвинение за това, че на 20.07.2024 г. и на 21.07. 2024 г. са подбуждали към лъжесвидетелстване, като са искали от свидетели съзнателно да потвърдят пред разследващ полицай неистина, а именно - че са ползвали медицински услуги и са посещавали център по физиотерапия без това да се е случвало. В.Н. е извършил това спрямо двама свидетели, а И.Д. е извършила това спрямо един свидетел.

До момента по досъдебното производство е установено е, че за периода от 1 януари 2023 г. до 30 май 2024 г. общо над 150 пациенти са били преглеждани фиктивно и са им били извършвани фиктивно процедури по физиотерапия, за което  НЗОК е платила на медицинския център, чийто управител е бил Н.П.   

Схемата за документната измама е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Двамата обвиняеми А.Д. и В.Н. са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. След анализ на събраните доказателства ще се направи преценка за внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Спрямо обвиняемата И.Д. е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Действията по разследването продължават, като са призовани за  разпит още множество свидетели.