Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за нанесен побой над ученик

22 Юли 2024 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за това, че на 16.07.2024 г. около 22,30 часа в съучастие помежду си, както и с други две неустановени лица (съизвършители), чрез нанасяне на удари с ръце в областта на лицето и тялото на А.М. - ученик, са му причинили лека телесна повреда. Тя се изразява в счупване на носните кости, контузия и периорбитрален хематом вляво, мозъчно сътресение, както и болка в областта на дясната длан. Нараняванията представляват временно разстройство на здравето, неопасно за живота, като деянието е извършено по хулигански подбуди.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за участие в деянието на Л. Д, на 14 г., и на А. П., на 22 г.

С постановление на наблюдаващия прокурор от 19.07.2024 г. двамата са привлечени като обвиняеми за деяния, съответно по чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. чл. 130, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. чл. 130, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК. Взети са мерки за неотклонение  - подписка спрямо А.П. и надзор на инспектор при Детска педагогическа стая или Местната комисия за борба с противообществените прояви спрямо непълнолетния Л. Д. 

Разследването по делото продължава с оглед събиране на доказателства за авторство на другите двама извършители, както и за установяване с категоричност на характера на телесните увреждания. Указано е изготвянето на съдебно-медицинска експертиза и комплексни съдебно-психиатрични и психологични експертизи.