Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за задържане на обвиняем за контрабанда на 83 кг марихуана за 1 332 000 лева

22 Юли 2024 г.

Днес, 22 юли 2024 г., Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.М., на 50 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 18.07.2024 г. през ГКПП „Капитан Петко Войвода”, общ. Свиленград, обл. Хасково, с товарна композиция с българска регистрация без надлежно разрешително e пренесъл през границата на страната от Република Гърция в Република България високорисково наркотично вещество - марихуана, с общо бруто тегло 83,250 килограма на обща стойност – 1 332 000 лева, като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Престъплението е квалифицирано по чл.242, ал.4, пр. 1, вр. ал.2, пр. 1  от Наказателния кодекс.

На 18.07.2024 г. около 23,30 часа на ГКПП „Капитан Петко войвода“, общ.Свиленград, обл. Хасково, пристигнала товарна композиция с българска регистрация. Водачът й Д.М., на 50 г., български гражданин, представил документи, съпровождащи товара, представляващ 40 палета групажна стока, превозвана по дестинацията Португалия-България. По метода „анализ на риска“ товарният автомобил бил отклонен за извършване на допълнителна физическа проверка. При извършването й митническите служители установили, че в товарното помещение се намират циментови плоскости, санитарен фаянс и части за баня - мивки, тоалетни, смесители и части за тях, ролки плат, фолио, един брой варел, съдържащ черна битуминозна смес. В хода на проверката в дъното на товарното помещение върху палети със санитарен фаянс митническите служители открили 7 броя кашони с различна големина, облепени с тиксо. При отварянето им се установило, че те съдържат общо 124 прозрачни вакуумирани пакети със зелена растителна маса с общо бруто тегло 83,250 килограма. Тествана с полеви наркотест тя реагирала на марихуана.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП-Хасково водачът на товарния автомобил Д.М. е бил задържан за срок до 72 часа и спрямо него е внесено искане в ОС-Хасково за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Окръжна прокуратура-Хасково счита, че от събраните до момента по досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение, като наред с посоченото се налага и категоричен извод, че съществува и реална опасност Д.М. да се укрие или да извърши друго престъпление. Окръжен съд-Хасково ще заседава днес по искането на прокуратурата.