Обвиняеми за незаконно подпомагане на мигранти по дело на Районна прокуратура-Видин са с наложени наказания

18 Юли 2024 г.

С наложени наказания приключи делото на Районна прокуратура-Видин за незаконно подпомагане на мигранти. В хода на досъдебното производство в качеството на обвиняеми са били привлечени четири лица – А.М. (на 42 години), Д.М. (на 47 години), З.Г. (на 33 години) и Н.Ц. (на 43 години).

На 19.02.2023 г. А.М. подпомагал 24 граждани на Афганистан да преминават в страната в нарушение на Закона за чужденците, превозвайки ги с управлявания от него товарен автомобил. Мигрантите влезли в България без редовни документи за задгранично пътуване и се намирали на територията на страната в нарушение на условията за престой и пребиваване.

Тримата помагачи на извършителя А.М. – обвиняемите Д.М., З.Г. и Н.Ц., се движели с два леки автомобила, като наблюдавали и го информирали за наличие на полицейските органи.

Престъплението е извършено с цел имотна облага чрез използване на моторно превозно средство по начин, опасен за живота на превозваните лица.

С определение на съда на Д.М. е наложено наказание 5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Наказанията на А.М., З.Г. и Н.Ц. са по 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички на обвиняеми са с наложени глоби в размер на по 2500 лева.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване и протест.