По искане на Районна прокуратура-Пловдив съдът задържа обвиняем за измами за 68 000 лева

15 Юли 2024 г.

По искане на Районна прокуратура-Пловдив съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.О., на 69 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че за времето от месец март 2022 г. до юни 2024  г. в гр. Шумен и гр. Пловдив, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у двама пострадали – мъже, като им е причинил имотна вреда за общо 68 000 лева – за единия от тях 60 000 лева, а на втория - 8000 лева – престъпление по чл. 209, ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Установено е, че М.О. е извършил измама в гр. Шумен, като обещал на пострадалия, че ще му достави 1500 метални варели за пчелен мед, произведени в Украйна. Той представил техническа документация на продукта и сключил фиктивен договор за доставката. Впоследствие М.О. започнал редовно да иска пари от „клиента“ и му изтъквал различни причини за забавяне на пристигането на варелите. Така в продължение на няколко месеца пострадалият предал на М.О. на вноски общо 60 000 лева, като част от тях изпращал по банков път, някои давал на ръка и др. Към момента сумата не е възстановена.

Вторият пострадал е гражданин от гр. Пловдив, на когото М.О. обещал да му достави на изгодна цена автомобил от Южна Корея. Той се представил като вносител. Мъжът предал определена сума за колата, като М.О. поискал още пари и за други услуги – ремонт на автомобил, включване в група на шофьори за междуградски превоз, за издаване на стикери за упражняване на таксиметрова дейност и др. Причинената имотна вреда на пострадалия е 8000 лева.

Продължава извършването на действия по разследването.

Определението на Районен съд-Пловдив подлежи на протест и обжалване пред Окръжен съд-Пловдив.