По бързо производство, наблюдавано от Районна прокуратура-Стара Загора, за три дни е приключено разследване срещу мъж за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната

10 Юли 2024 г.

Районна прокуратура-Стара Загора предаде на съд Д.Д. на 28 години за това, че на 05.07.2024 г., на АМ „Тракия“, км 172 в посока към гр. София, чрез използване на моторно превозно средство- товарен бус марка „Форд“, модел „Транзит“ противозаконно е подпомогнал 31 граждани на Ислямско емирство Афганистан, между които 9 лица, ненавършили 16-годишна възраст, да преминат страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281 ал.2 т.1 пр.1, т.4 пр.2, т.5 и т.6 вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

Обвиняемият Д.Д. имал нужда от финансови средства. На 01.07.2024 г. на автобусна спирка в гр. К., обл. С. се заговорил с две непознати лица. В разговора станало въпрос, че в интернет имало обяви, в които се търсили шофьори, които срещу добро заплащане превозвали бежанци през територията на страната. Единият от непознатите му дал телефонен номер на свой познат, който се занимавал с такава дейност. Чрез интернет приложение Д.Д. се свързал с това лице. То му предложило да превози хора от гр. Бургас в посока гр. София. Д.Д. се съгласил и за целта на 01.07.2024 г. му бил предоставен автомобил и локация от която да качи лицата, които ще превози.

На 01.07.2024 г. рано сутринта Д.Д. достигнал указаното мястото в района на с. Р. Лицата се били скрили в храсти. Д.Д. не видял колко лица се качили в микробуса, като предварителната му информация била, че трябва да превози 17. В  автомобила се качили 31 чужди граждани, като 9 от лицата били непълнолетни. На км 172 на автомагистрала „Тракия“ обвиняемият бил спрян от полицейски служители.

Д.Д. признал вината си и бързото производство е внесено в Районен съд-Чирпан със споразумение, което предстои да бъде одобрено в съдебно заседание.