Окръжна прокуратура-Велико Търново ще иска арест за неправоспособния водач, причинил тежко пътнотранспортно произшествие с двама загинали на главен път София-Варна

8 Юли 2024 г.

На 08.07.2024 г. е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 343, ал. 3, във вр. с чл. 342, ал. 1 от НК под ръководството на Окръжна прокуратура-Велико Търново по повод настъпило тежко пътнотранспортно произшествие с двама загинали.

По предварителни данни около 03.40 часа на 08.07.2024 г.,  на първокласен път I-4 (София – Варна), при км 165+800 е настъпило пътнотранспортно произшествие с участието на два автомобила – лек автомобил "Ауди", управляван от 17-годишен неправоспособен водач, движещ се в посока гр. Велико Търново и насрещно движещия се лек автомобил "Дачия", управляван от О. Г. – на 66 години с пътник С. Г. в него на 68 години.

В резултат на произшествието на място са починали водачът на лекия автомобил „Дачия“ и пътникът в него. Водачът на л.а. „Ауди“ е получил наранявания, откаран е за лечение в МОБАЛ – В. Търново, без опасност за живота.

В хода на разследването са извършени неотложни следствени действия – оглед на местопроизшествие с участието на автоексперт, съдебен лекар и дежурен прокурор от Окръжна прокуратура – Велико Търново, разпитани са свидетели, назначени са експертизи. Водачът на л. а. „Ауди“ е тестван с техническо средство за употреба на алкохол, като резултатът е отрицателен. Взета е и кръвна проба, която е изпратена за лабораторно изследване за наличие на наркотични вещества.

След анализ и преценка на събраните на този етап доказателства е преценено от страна на наблюдаващия прокурор, че са налице достатъчно такива за привличане на водача на л.а. „Ауди“ като обвиняем за извършеното от него престъпление по чл.343, ал. 3 от НК – за това, че не е контролирал непрекъснато превозното средство, което управлява поради което е навлязъл в лентата за насрещно движение и предизвикал ПТП при което по непредпазливост е причинил смъртта на пътувалите в другия лек автомобил.

С постановление на наблюдаващия  прокурор от Окръжна прокуратура-Велико Търново обвиняемият е задържан за срок до 48 часа и предстои внасяне в съда на искане за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо него.

Действията по разследването продължават.