Окръжна прокуратура – Велико Търново привлече като обвиняем и задържа за 72 часа лице, прокарал в обръщение фалшиви 8 000 евро

4 Юли 2024 г.

Окръжна прокуратура-Велико Търново ръководи разследването по досъдебно производство за извършена измама, при която е платено с фалшива валута.

В началото на април 2024 г. 38-годишен мъж от гр. София договорил с жител на гр. Габрово покупка на два мотоциклета, която да се извърши на територията на общ. Велико Търново. При сделката той му заплатил с 16 банкноти евро с номинал от по 500 евро - общо 8 000 евро /равняващи се на 15 700 лв/, които се оказали неистински.

По случая, под ръководството на Окръжна прокуратура град Велико Търново, било образувано досъдебно производство от РУ-Велико Търново за извършени престъпления по чл. 209, ал. 1 и  чл. 244, ал. 1 от НК – измама и прокарване в обръщение на подправени парични знаци.

Извършителят на деянието е разкрит и след установяването му, Д.Й. е привлечен в качеството на обвиняем за посочените престъпления. Д.Й. е осъждан на ефективно наказание „лишаване от свобода“, поради което измамата се явява извършена при условията на опасен рецидив.

С постановление на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Велико Търново обвиняемият е задържан за срок до 72 часа, с оглед внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Действията по разследването продължават под наблюдение на ОП-Велико Търново.