И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди проверка на работата на прокурор Д. Петров от СГП

1 Юли 2024 г.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разпореди на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура извършването на цялостна проверка на работата на Димитър Франтишек Петров, прокурор в Софийска градска прокуратура, за периода от 30.06.2021 г. до 28.06.2024 г. Проверката се налага с цел обезпечаване точното и еднакво прилагане на законите от прокурорите и следователите и предвид множество негативни публикации в средства за масово осведомяване, свързани с работата на магистрата.

Ръководствата на ПРБ и СГП се разграничават и намират за неправилно и порочно произнасянето на Петров по досъдебно производство, образувано през м. май т.г. Многократно административните ръководители на ПРБ и СГП са заявявали, че не упражняват вмешателство в работата на наблюдаващите прокурори, но в същото време следва да се има предвид, че наред с вътрешното убеждение, при произнасяне по наказателно производство, наблюдаващите прокурори следва да се водят от съотносимото законодателство, както и от събраните по делото доказателства.

В рамките на ревизията на отдел „Инспекторат“ при Върховна прокуратура на работата на прокурор Петров от СГП през последните три години ще бъдат проверени: неприключени досъдебни производства, срочността на разследването по тях, своевременност и мотивираност на исканията за удължаване на срока на разследванията, своевременното и ефективно упражняване на правомощията по НПК за ръководство и надзор върху разследването и др.; неприключили преписки; спрени досъдебни производства, осъществен инстанционен, служебен и съдебен контрол по спирането и др.; прекратени досъдебни производства, по които не е осъществен съдебен или инстанционен/служебен контрол; внесени в съд дела; постановени откази за образуване на досъдебни производства; оправдателни присъди, изготвени въззивни и касационни протести; нерешени преписки и досъдебни производства; натовареността; депозирани в съответната прокуратура сигнали с оглед на данни за дисциплинарни нарушения и други.

Проверката следва да приключи с изготвянето на доклад, данните от който могат да послужат за предприемането на последващи дисциплинарни мерки.