Прессъобщение на Софийска градска прокуратура

24 Юни 2024 г.

Във връзка с постъпили множество медийни запитвания относно присъда на Е.Б. и привеждането й в изпълнение, Софийска градска прокуратура (СГП) информира следното:

С присъда от 15.02.2013 г. на Софийски градски съд (СГС), влязла в сила на 26.04.2018 г., Е.Б. е признат за виновен  за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия участвал в организирана престъпна група заедно с още две лица, създадена с цел да върши престъпления по член 253 НК – извършване на финансови операции (внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в банки в чужбина към Република България за кредитиране на дейността на „ПФЮ“ АД) с пари, за които знаели, че са придобити чрез незаконен трафик на наркотични вещества – придобиване, разпространение, държане, превозване и пренасяне на високорискови наркотични вещества в големи размери без надлежно разрешително – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, във вр. с ал. 2 от НК.

Наложено е наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор. С присъдата съдът е зачел и приспаднал предварителното задържане на осъдения.

В Софийска градска прокуратура е образувана присъдна преписка на основание получената ефективна присъда. Наблюдаващият прокурор е предприел необходимите действия за изпълнение на присъдата. Осъденият не е установен на територията на Република България. Обявен е за общодържавно издирване, издадена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване.

През 2021 г. и 2022 г. осъденият е подал молби до СГС на основание Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода, с които иска да се признаят и приемат за изпълнение в Република България постановени спрямо него съдебни актове, с които му е наложено наказание лишаване от свобода от компетентните съдебни органи на други две държави, които членуват в Европейския съюз – Румъния и Италия. И двете молби на осъдения са оставени без разглеждане, защото молителят не се е намирал на територията на Европейския съюз, каквото е изискването на специалния закон.

На 24.06.2024 г. осъденият се е явил доброволно за изтърпяване на наказанието. След установяване на самоличността и провеждане на административни процедури осъденият е настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, като е зачетено за начало на наказанието 24.06.2024 г.