Обобщена информация за нарушения и престъпления, свързани с изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент

9 Юни 2024 г.

Във връзка с изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент Прокуратурата на Република България предоставя следната информация:

От началото на предизборната кампания до 14,00 часа на 09.06.2024 г. са образувани общо 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите.

По апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители и представители на България в Европейския парламент, са разпределени както следва: АП-София - 33; АП-Бургас - 27, АП-Пловдив - 5; АП-Варна - 23, АП-Велико Търново - 7.

Във Върховна прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация.

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ, МВР и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент.