По искане на Районна прокуратура – Велико Търново съдът наложи задържане под стража на неправоспособен шофьор, управлявал автомобил след употреба на наркотици и причинил пътнотранспортно произшествие

30 Май 2024 г.

По искане на Районна прокуратура – Велико Търново, Районен съд – Велико Търново  наложи мярка за неотклонение задържане под стража на Д.С. Същият е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство, образувано във връзка с настъпилото в гр. Велико Търново на 28.05.2024 г. пътнотранспортно произшествие, между лек автомобил „Порше Кайен“, управляван от неправоспособния водач Д.С., който последователно се блъснал в контейнер за смет и в три леки автомобила, при което по непредпазливост били причинени значителни имуществени вреди – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „а“, вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

На този етап на досъдебното производство Д.С. е привлечен в качеството на обвиняем за това, че на 28.05.2024 г. в гр. Велико Търново,  като водач на МПС – лек автомобил, марка „Порше Кайен“, не изпълнил разпореждания на полицейските органи да спре за проверка след подадени светлинен и звуков сигнал на полицейски автомобил, съгласно чл. 170, ал. 3, пр. 4 от ЗДвП, за да му бъде извършена проверка – престъпление по чл. 270, ал.1, пр. 1 от НК.

Д.С. е привлечен в качеството на обвиняем и за това, че по същото време и място управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества – амфетамин и метамфетамин, установено по надлежния ред – с техническо средство „Dreger Drug Test 5000” – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК.

Преценено е, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянията на обвиняемия, като е налице опасност да се укрие и да извърши престъпления, поради което Районна прокуратура - Велико Търново е внесла в Районен съд - Велико Търново искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на обвиняемия.

На 30.05.2024 г. с определение на Районен съд - Велико Търново по отношение на обвиняемия Д.С. е взета мярка за неотклонение "задържане под стража".

Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Велико Търново.