На професионалния си празник прокурори от Районна и Окръжна прокуратура – Кърджали предоставиха тогите си на ученици от СУ „Отец Паисий“ – Кърджали и бяха гости на симулиран наказателен процес

18 Април 2024 г.

На 16.04.2024 г. прокурори от Районна и Окръжна прокуратура-Кърджали и съдии от Окръжен съд-Кърджали, взели участие като лектори в Образователната програма „Съдебната власт – информират избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ предоставиха тогите си на ученици от Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджали, които влязоха в ролите на участници по съдебно дело и разиграха симулиран наказателен процес по действителен случай от съдебната зала.

Със симулирания наказателен процес бе отбелязан и 16 април - Ден на Конституцията и професионалния празник на българският юрист и съдебните служители. На тази дата през 1879 г. в Търново е свикано и проведено Учредителното Народно събрание, което гласува и приема Търновската конституция – първият основен закон на Княжество България. Търновската конституция не само, че възстановява българската държавност, но и възприема изконните демократични за всяко съвременно общество принципи и ценности, действащи и до днес: върховенството на закона, разделението на властите, защита на гражданските свободи, неприкосновеното право на собственост, свободата на личността, равенството пред законите.

Така безспорността на историческия акт на приемане на първата и най-дълго действаща Конституция става повод за обявяване с решение на Министерски съвет на датата на приемането й 16 април за Ден на Българската конституция и професионален празник на юриста, а от 2010 г. и за професионален празник на съдебните служители.