Три месеца затвор и принудително лечение на мъж за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие по обвинение на Районна прокуратура-Велико Търново

26 Март 2024 г.

По досъдебно производство на Районна прокуратура-Велико Търново 30-годишен мъж бе осъден за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие по отношение на майка си - престъпление  по чл. 296, ал. 4 вр. ал. 1, пр. 2 вр. чл. 26, ал.1 и чл. 28, ал. 1 от НК.

М.М. бе признат за виновен в това, че в периода 22/23.02.2024 г. до 25.02.2024 г. в гр. Велико Търново, в жилище, при условията на продължавано престъпление, не изпълнил заповед за защита от домашното насилие - Заповед за незабавна защита от 24.01.2024 г. на Районен съд гр. Велико Търново, по гражданско дело, с която се задължава да се въздържа от извършването на домашно насилие по отношение на майка си, като деянията са извършени повторно. 

На 22/23.02.2024 г. М.М упражнил по отношение на майка си психическо насилие-многократно я будил, искал й цигари и пари, наричал я с обидни думи и крещял. Подсъдимият упражнил и физическо насилие спрямо нея като многократно я блъскал, хващайки я за дрехите и психическо насилие, като крещял, заплашвал я, че ще я убие и ще я заколи, защото извикала полиция. На 25.02.2024 г. той отново упражнил по отношение на майка си психическо насилие, като този път многократно чукал по вратата на жилището й, звънял на телефона ѝ и разбил стъклото на прозореца на банята, за да влезе в жилището.

За извършените престъпления на обвиняемия е наложено наказание три месеца лишаване от свобода, което да изтърпи при първоначален общ режим. Освен това, на основание чл. 92, ал. 1 от НК наред с изпълнение на наказанието лишаване от свобода бе постановено и принудително лекуване на М.М. в Специализирана болница за активно лечение на лишени от свобода при Затвора Ловеч.

Делото е приключило със споразумение, одобрено от Районен съд-Велико Търново, което има последици на влязла в сила присъда.