Прессъобщение на Софийска градска прокуратура

13 Март 2024 г.

Софийската градска прокуратура (СГП) проведе годишното отчетно събрание за изминалата 2023 година, на което бяха представени данните за дейността на СГП и на Софийска районна прокуратура (СРП).

Събитието уважиха и. ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, заместник главните прокурори Мария Павлова и Елена Каракашева, заместник административният ръководител на Апелативна прокуратура – София Емилия Русинова, директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР главен комисар Атанас Илков, директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Явор Серафимов, заместник-председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Деньо Денев, заместник-председателят на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.         

Административният ръководител – градски прокурор на СГП Илиана Кирилова и говорителят и заместник-градски прокурор на СГП Десислава Петрова представиха пред магистратите и гостите резултатите от дейността на СГП и СРП през изминалата година.

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов поздрави ръководството и магистратите от СГП за техния професионализъм и отговорна работа в защита правата на гражданите и обществения интерес.

Данните за отчетния период показват увеличаване на броя на внесените в съда дела и на осъдителните присъди и повишаване натовареността на прокурорите.

Общият брой на прокурорските актове, участие в съдебни заседания и други прокурорски дейности и актове за отчетния период на 2023 г. в двете прокуратури заедно е 672 945 броя. От тях за СГП броят е бил 204 089 броя, а за СРП – 468 856 броя.

Внесените в съда прокурорски актове са 2 970 броя. Общо броят участия в съдебни заседания е 28 711 броя. Общият брой на други прокурорски актове и дейности за двете прокуратури включва 641 264 броя преписки.

Общо за двете прокуратури за 2023 г. са изготвени 377 166 броя постановления. Общо постановените актове във връзка с изпълнение на наказанията са 2 917 броя, а постановените актове по гражданско-съдебния надзор са 1 678 броя. Проверките и актовете по административния надзор за законност са 298 броя, а актовете, свързани с други дейности са 258 883 броя.

Данните за отдел „Следствен“ на СГП за 2023 г. показват, че обемът на дейността на следователите включва 3 975 броя дела.

Средната натовареност на един прокурор от района на СГП и СРП е 2 520,4, което е значително завишение спрямо предходни години, спрямо 2 269,9 за 2022 г. и 1 963,0 за 2021 г.

Данните за дейността на СГП през отчетния период показват, че от общия брой издадени постановления за отказ от образуване на досъдебно производство 0,65 % (15 броя) са били обжалвани пред съда по реда на чл. 213, ал. 4 – 6 НПК. От тях 13 броя са били потвърдени, а 2 броя са били отменени от Софийски градски съд, което е 0,087 % от общия брой постановления за отказ от образуване на досъдебно производство. 

През отчетния период в СГП са издадени общо 100 155 заповеди на административния ръководител и неговите заместници, образувани са 1 086 броя преписки с отделни административни номера, 817 броя преписки са били изведени с нови административни номера, изготвени са 5 611 справки, 108 анализи и доклади, предоставени са 67 становища по искания на горестоящи прокуратури или запитвания от други ведомства.

Основен елемент от административната дейност на СГП през 2023 г. бяха извършените проверки и ревизии, образуваните дисциплинарни и наказателни производства срещу магистрати, в това число прокурори и следователи, като бяха наложени различни по сила и тежест наказания.

През 2023 г. със заповед на и. ф. главен прокурор на Република България бяха поощрени значителен брой прокурори, следователи и съдебни служители от СГП и СРП с различни награди и поощрения, в това число „Служебна благодарност“ и „Грамота“.            

Юрисдикцията на СГП обхваща най-големият и най-натоварен окръжен район в Република България. Спецификите му са обусловени от факта, че столицата се очертава като основен административен, финансов, индустриален, културен и университетски център на страната. Концентрацията на толкова много социално-икономически сфери обуславя и едно по-високо ниво на развитие и динамика на обществените отношения и оттам възниква естествената необходимост от защита на последните с оглед тяхното нормално съществуване и законосъобразно развитие.

Ролята на СГП значително нарасна след закриването на Специализираната прокуратура и прилежащия към нея следствен отдел през 2022 г.

В настоящия отчетен период на 2023 г. бяха изпълнени заложените приоритети в дейността за 2023 г.

Съвместната работа между прокуратурата и органите на МВР даде положителни резултати, продължи активното взаимодействие с органите на НАП, КПК, Министерство на финансите и др.

Бяха очертани приоритети за работа през 2024 г., а именно:

  1. Недопускане на нарушения при разглеждане и решаване на делата в разумен срок;
  2. Засилено противодействие по отношение на престъпленията, свързани с трафик и разпространение на наркотични вещества;
  3. Засилено противодействие по отношение на трафик на хора и незаконна миграция;
  4. Засилено противодействие по отношение на престъпления срещу личността, с приоритет тези, осъществени в условията на домашно насилие;
  5. Засилено внимание по отношение на престъпленията по транспорта, особено тези от тях, извършени под въздействието на упойващи вещества;
  6. Подобряване на взаимодействието в хода на разследванията между органите на прокуратурата, МВР, НАП, МФ, КПК и всички ангажирани с проверки и разследване институции;
  7. Постоянно повишаване на квалификацията на магистрати и служители с цел подобряване качеството на правоприлагането.
  8. Своевременно и обективно информиране на обществото за резултатите от дейността на прокуратурата чрез средствата за масова информация, при строго спазване на допустимата от закона публичност и утвърдените правила, с цел подобряването на общественото доверие в прокуратурата при спазване на принципа за върховенството на закона и съблюдаване спазването на човешките права.