Прокуратурата ще протестира решение на Окръжен съд – Варна за налагане на мярка за неотклонение „домашен арест“ на двама полицейски служители, обвинени за поискан и приет подкуп

29 Февруари 2024 г.

Окръжна прокуратура – Варна ще внесе протест с искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо двама полицейски служители за поискан и приет от тях подкуп посредством изнудване и злоупотреба със служебно положение. Днес Състав на Окръжния съд не уважи отправеното от наблюдаващия прокурор искане те да останат задържани под стража и определи „домашен арест“ с проследяващо устройство.

46-годишният Д.А. и 51-годишният З.Н. бяха задържани при специализирана операция на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР на 26 февруари 2024 година. Двамата са обвинени за това, че злоупотребили със служебното си положение, поискали и приели подкуп в размер на 100 лева от водач, спрян за проверка. Мъжът бил заблуден, че се движи с превишена скорост, за което може да бъде глобен със значителна сума. За да избегне това, той дал две банкноти по 50 лева на полицейските служители и си тръгнал.

В хода на работата по случая станало ясно, че втори водач е изнуден по същата схема и от него е приет неследващ се дар в размер на 50 лева.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура – Варна. В законоустановения срок от три дни пред Апелативен съд – Варна ще бъде протестирана наложената мярка за неотклонение „домашен арест“.